Weer een nieuwe dag, gisteren was echt een dag met een dip maar vandaag vol goede moed weer verder gegaan.

Je hebt in het Spaans te maken met de vele vervoegingen van de werkwoorden, allemaal in verschillende tijden. Teveel om te behandelen daarom houden ze het bij deze cursus bij de meest gebruikte en vandaag was het tijd voor de verleden tijd, daarbij is het werkwoord haber belangrijk.
Ik kan het gelijk al toepassen in de pauze als ik mijn mede cursisten spreek. ¿Has dormido bien? Heb je goed geslapen? Je ziet het verschil met slaap je goed?¿Dormes bien?
Het werkwoord haber zit er nu bij om de verleden tijd aan te geven en ook de vervoeging van het werkwoord is anders. In plaats van bij tú (jij) es te gebruiken gebruik je nu ido. Het klinkt allemaal zo makkelijk maar onthoud het maar even snel. Het is gewoon straks een kwestie van oefenen, want het zien op papier is heel anders dan het toe te passen, je hoofd zit zo vol dat je nog steeds moet zoeken naar woorden. Maak het niet te moeilijk allemaal voor jezelf zei mijn mentor. Probeer eerst de woorden te gebruiken die je wel kent er zijn voor veel woorden best veel andere woorden te gebruiken die vrijwel het zelfde willen zeggen.

Vandaag moesten we werken aan de opdracht voor vanavond, ieder moest een geheim beroep bedenken, we moeten dan vragen stellen aan elkaar om erachter te komen welk beroep men gekozen heeft. Wij moeten dan ook hints geven over ons geheime beroep. Zo kun je lekker oefenen met praten.

Werkwoorden waar je al snel goede zinnen mee kan maken zijn Tener Que, Querer, Poder, Gustar gebruik de vervoeging en zet er achter het werkwoord gevolgd door wat je wilt weten.

¿Tienes Que hablar mucho en el trabajo? Moet je veel praten op je werk?
¿Quieres trabajar en la oficina? Wil je op kantoor werken?
¿Gustas comer las tapas? Eet je graag tapas?

Ik ben er nu ook achter hoe je op de computer het omgekeerde vraagteken moet maken, je drukt op altgr gevolgd door het vraagteken en daar is ie. In Spanje gebruik je namelijk altijd de vraagteken voor en achteraan bij een vraag, alleen die vooraan ziet er wat anders uit dan je gewent bent.

Naast mijn voorbereidingen voor vanavond kreeg ik ook weer nieuwe andere stof, de tijden en ik moest leren vertellen hoe mijn dag eruit ziet. Het oefenen van het netgeleerde kan je in je eigen hokje doen tijdens de multi media uurtjes waarvan je er ook 4 per dag hebt. Het zijn drukke volle dagen.

Het raden van de beroepen begon om 6 uur, het was leuk en erg leerzaam. Verder hebben we nog een bingo gespeeld om zo meer woordenschat te krijgen. Om half 8 gingen we aan tafel voor wederom een zeer goed verzorgd 3 gangen diner.

Vandaag hadden we een taaltafel. Een mede cursist (een andere dan verleden keer) en ik zaten samen met de docent (niet onze eigen) en we moesten veel vertellen over het eten en praten over koetjes en kalfjes, best lastig hoor, maar ik merkte dat ik het wel al veel beter deed dan mijn mede student pff gelukkig er is toch wat blijven hangen. Gisteren had ik er een hard hoofd in maar vandaag zag ik het weer helemaal zitten.