Tags

, ,

Ik ken het plaatsje Vught omdat mijn vriendin er vroeger gewoond heeft maar zeg je Vught tegen iemand anders dan zeggen ze al snel daar zit toch die gevaarlijke gevangenis maar ze zeggen ook daar in Vught zitten toch de Nonnen waar je snel een taal kunt leren?

Ik zat gelukkig niet in de gevangenis maar zat wel een week lang “gevangen” in het taleninstituut. Een beetje geschiedenis erover vertellen is denk ik wel interessant.

In 1903 vestigen de zusters zich in Vught (verjaagd uit Frankrijk) met het doel het geven van onderwijs aan alleen meisjes in het Frans. In 1919 ging Maria Luykx een begaafd meisje met een bijzonder taalgevoel naar het klooster om te studeren maar later in 1925 werd ze zelf zuster en ging ze Duits onderwijzen. In 1963 kreeg Zuster Maria de leiding over het instituut. Uiteindelijk werd Regina Coeli een school voor vreemde talen. Ter gelegenheid van haar 75-ste verjaardag werd zij benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

In het begin waren het voornamelijk religieuzen en ontwikkelingswerkers die een vreemde taal kwamen leren bij Regina Coeli, maar de kwaliteit van het talenpracticum werd al snel ontdekt door andere mensen zoals bv ambassadeurs, politici, mensen die voor hun werk een taal moeten gaan leren of verbeteren, mensen die een taal willen leren omdat ze een tweede huis hebben in een ander land en door BN’ers.

Vroeger werden er 6 talen gegeven, Engels, Duits, Nederlands, Frans, Spaans en Italiaans maar tegenwoordig kun je er ook Portugees, Chinees, Arabisch en Russisch volgen. Bij het instituut geven ze elke taal een eigen kleur en daar herkennen de docenten de studenten aan want slim verborgen op je tas waar je map in zit staat jouw kleur, Spaans is geel en zodra ik langs liep begroeten de Spaanse docenten mij met Buenos Dias, ook degene waar ik geen les van had. In totaal heb ik van 5 verschillende docenten les gehad maar er waren er nog meer.

Slechts 10% betaald de cursus zelf en voor de rest wordt het vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door de werkgever. Het is niet goedkoop, 5 dagen cursus kost €5263,15 en dan komen de overnachtingen er nog bij €156,96 per nacht als je daar slaapt, sommige cursisten komen al op zondag en dan wordt het totale plaatje dus ruim €6000. Dat is heel veeeel geld!

Je snapt het dus dat ik alleen maar zondags kinderen tegen kwam want of het waren mensen met een goede baan of het waren zeer rijke mensen.

Niemand kent elkaar van te voren en iedereen komt hierheen omdat ze het zelf graag willen. Er hing dan ook een zeer positieve vibe. Iedereen kletst met elkaar en als je alleen aan een tafel zit komen er gewoon mensen naast je zitten die een gesprek met je aanknopen, super sociaal allemaal.

Natuurlijk vraagt wel iedereen het zelfde, welke taal kom je doen en waarom en wat voor een baan hebt je. Ik heb zoal ontmoet: een advocaat, een CFO van een miljoenen bedrijf, een hartchirurge, iemand die werkt bij Volvo, bij Unilever, bij de Rabobank en ook nog 2 andere van de ABNAMRO en verder vele hoge piefen bij verschillende bedrijven die bv software verkopen, medicijnen, ziekenhuis benodigdheden, boogschiet benodigdheden, vele managers, vele directeuren en zelfs een jonge upcoming DJ. Justin Hahn, onthoudt die naam, zeker als je even lekker los wilt gaan, te vinden op spotify.

Het eten was zo goed verzorgd dat het wel een 5 sterren all-in resort leek. Niks was te gek, bij het ontbijt en de lunch was een buffet en in de pauzes stonden er lekkere koeken, volop fruit en yoghurtjes, er was ook nog een barrista en s’avonds de luxe van een 3 gangen keuze menu. Welvaart ten top, we werden helemaal ontzorgt.

Maar we moesten natuurlijk wel aan de bak. Ik ben helemaal gehersenspoeld en droomde zelfs over Spaanse woorden s’nachts.

Ik heb deze week een perfecte uitleg gekregen over de Spaanse taal en ik heb nu een goede basis. In het Spaans zijn vele tijden maar we hebben er maar 3 uitgelegd gekregen namelijk de meest dominante, het heden, de tegenwoordige tijd en de verleden tijd.

Ik kwam binnen op niveau A1.1 voor grammatica en misschien qua woorden schat op A1.2. Ik ben wel vooruitgegaan ik zit nu op het niveau tussen A1.2 en A2.1. Het gezegde dat je als beginner in 5 dagen een hele nieuwe taal vloeiend kan leren spreken bij de nonnen is echt een fabel, dus echt niet waar. Na deze goede basis kennis gekregen te hebben kun je wel verder gaan thuis en nu moet je veel gaan oefenen, oefenen, oefenen en leren, leren, leren en herhalen, herhalen, herhalen.

Kijk als je al een goede basis had dan scheelt het natuurlijk wel want dan oefen je gewoon het spreken heel veel met je docenten en dan ga je sneller vooruit, maar in mijn geval heb ik deze week veel al heel veel uitleg gekregen en niet zoveel gesproken.

Natuurlijk kan ik nu wel vertellen zonder spiekbriefje wie ik ben, waar ik vandaan kom en wat ik voor een werk doe maar hele zinnen zeggen als er wat aan mij gevraagd wordt of dat ik iets moet gaan vragen aan iemand in een gesprek, dat gaat echt nog niet hoor. Je bent vooral bezig in je hoofd met te denken wat ga ik zeggen welk werkwoord hoort daar bij en aan wie ga ik het zeggen en welke vervoeging hoort daarbij en in welke tijd ga ik het zeggen en wat hoort daar dan bij voor een vervoeging. Dus een vloeiende zin is het nog niet, het is vooral een zin met vele uhhh’s.

Maar ik ga het doorzetten heb ik me voorgenomen, ik ga elke dag een uurtje met de taal bezig zijn, weet niet of dat echt elke dag gaat lukken maar ik ga het wel proberen.

Vandaag, een dag na de cursus, ga ik even mijn map ordenen en morgen ga ik even zitten om het allemaal opnieuw door te lezen en wat oefeningen te maken.

Veel mensen vragen nu aan mij en spreek je nu Spaans? Of ze verwachten zelfs dat ik nu Spaans spreek. Maar dat kan natuurlijk niet in 5 dagen, dit is wat het talen instituut zelf op hun website zegt:

Wat kan ik in een week bereiken?
In een week kun je een grote vooruitgang boeken in een vreemde taal. De meeste beginners kunnen na een week gesprekjes voeren in de nieuwe taal. Heb je al kennis van een taal, dan kun je in verschillende vaardigheden een niveau stijgen.

Denk maar eens als iemand Nederlands wil leren en je spreekt die persoon na 5 dagen les en hij kan al zeggen waar hij vandaan komt, waar hij nu woont en hoe zijn gezin eruit ziet en wat voor een werk hij doet, dan zeg je ook wauw wat knap maar om de één of andere redenen denken mensen wel dat wanneer iemand naar Regina Coeli gaat direct vloeiend de taal spreekt nou dat is natuurlijk niet zo na 5 dagen. Maar wat je daar wel krijgt is een fantastische basis en hele goede leraren met veel geduld. Ik vond het een geweldige week en ik heb er enorm van genoten.

Ik hoop over 3 jaar dat ik het nog een keer kan doen van mijn studie budget want ik vond het echt de moeite waard en ik vond het een super ervaring. Maar voor niks gaat de zon op dus ik zal moet blijven leren en op vakantie niet bang zijn het te gaan toepassen.

In maar liefst 21 landen is Spaans een officiële taal, dus ik hoef niet alleen maar naar Spanje om te taal te gaan praten, ik kan vele mooie bestemmingen uitkiezen om daar de taal te gaan oefenen.

¡Hasta luego!