Tags

, , , , , , , ,

Feest vieren kunnen ze wel in Spanje, op 6 december ( 2 dagen geleden) werd de dag van de Spaanse Grondwet ( Constitución) gevierd, vandaag 8 december is het alweer een feestdag die van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria ofwel Inmaculada Concepción.

Nou dat elke Spanjaard vandaag een vrije dag heeft hebben we gemerkt. Er stond me er toch een rij voor de deur van het chocolade museum, het leek wel of iedereen juist die dag El belén de chocolate de Rute wilde bezoeken bij Galleros Artesanos.

We zetten de auto neer aan de overkant op de grote parkeerplaats bij el Museo del Turrón Artesano. Daar stond een kleine rij, want ook daar kun je zoete kunst werkjes bezichtigen. De entree was wederom 1 euro net zoals bij het suikermuseum wat we pas bezocht hadden.

Wat een schattig Hans en Grietje snoep huisje stond daar, je krijgt gelijk zin om er een hapje van te nemen. Iets verder zagen we zelfs een heel wit kerstdorpje met allemaal van die leuke snoep huisjes.

Maar het meest spectaculaire wat er tentoongesteld stond was een Harry Potter gemaakt van 60 kilo marsepein, het heeft 2 maanden werk gekost om dit te maken.

Turron waar deze plek het meest om bekend staat bestaat uit veel suiker, een beetje honing, amandelen en eiwit. Het is te vergelijken met iets wat wij nougat noemen. Je hebt harde en zachte turron, het verschil zit hem in de amandelen, bij zachte turron worden de amandelen tot gelei gemalen en bij harde zijn de amandelen heel.

In Spanje zijn ze dol op deze zoete lekkernij, het is echt een delicatesse, het wordt vooral gegeten rond de kerst.

In de bijbehorende winkel werd er flink wat van dit goedje ingekocht. We kregen ook hier weer de entreeprijs terug als korting op onze aankoop van een zak koekjes, die koekjes zijn hier in Spanje ook reuze populair om met de feestdagen te eten.

Daarna gingen we in de rij staan bij de chocolade fabriek om de kerststal van 2022 te bewonderen, er stonden zeker 250 mensen voor ons in de rij, werkelijk niet te geloven. Toen we dachten na een uur hé hé we zijn eindelijk binnen stond er binnen ook nog een rij.

Wij hadden een afspraak bij een restaurant dus we knepen hem wel op een gegeven moment, gaan we het wel redden? Normaal is het niet zo erg als je iets te laat komt maar dit was een vastgesteld tapas menu en elke ronde zou tegelijk geserveerd worden met de andere gasten. We appten dat we een half uurtje later zouden komen, maar dan moesten we wel snel bij de kerst stal aankomen anders gingen we dat ook niet redden. Toen we eindelijk voor de kerststal stonden hebben we helaas niet uitgebreid kunnen kijken we wiepen slechts een paar blikken en vlogen er daarna snel vandoor.

Het is echt een hele happing in de omgeving om deze kerststal te zien.

Sinds april is er met 7 mensen gewerkt aan deze creatie van de kerststal, ik weet het niet zeker maar volgens mij is het de stad Bethlehem, daar waar Jezus geboren is in de stal. Wat een creativiteit, het is een echt kunstwerk.

Ze hebben ongeveer 1500 kilo chocolade gebruikt, meestal wit omdat het veelzijdiger is als het gaat om het toevoegen van kleur. Het is een warme zomer geweest daardoor hebben ze het best moeilijk gehad tijdens het maken las ik.

Na het zien van het stadje spotte we op onze weg naar buiten nog net.de Spaanse koninklijke familie die ook van chocolade is gemaakt.

Toen we eindelijk aankwamen bij restaurant La Cocina in Iznajar was de eerste gang al aan de gang, wij kregen daarom de eerste 2 gangen van de tapashapjes snel achter elkaar zodat we weer gelijk liepen met de rest.

De eerste gang was een lekkere pizza punt, voor Lesley natuurlijk alles zonder kaas.

Daarna iets heel aparts

Basilicum ijs in een tomaten jelly met geitenkaas

De Aziatische dumpling in pittige bouillon met enoki was echt een succes

Dit gerecht ga ik zeker een keer namaken en wat zaten we te smullen van de prawncracker gevuld met avocado en zalm met pittige chilisaus

Dit heerlijke kippetje was dubbel gefrituurd, er zat een beetje oestersaus op en pinda’s met koriander blaadjes

De caesar salade met crispy bacon en blauwe kaas smaakte ook top.

De verrassing was de zoete hotdog, gemaakt van chocolade ganache en een donut afgetopt met mango aardbei saus, om je vingers bij af te likken. Wat een dag, dit menuutje smaakte perfect na een paar uur in de rij gestaan te hebben vandaag. Vanavond maar uitbuiken op de bank bij de openhaard.