Ik ben 3 maanden ouder dan mijn man en eindelijk is hij ook 56 geworden, dat moest gevierd worden.

Slingers op de hacienda en natuurlijk een lekker ontbijtje op ons mooie terras, maar ik had nog meer voor hem in petto. Naast een sportief shirt van Adidas, (sorry Joyce) heb ik nog en wijnproeverij en rondleiding geregeld voor vandaag in het wijngebied Montilla hier een uurtje vandaan.

Maar zijn allermooiste cadeau van vandaag was natuurlijk een glimlach van onze kleindochter via de telefoon.

Montilla ligt richting Cordoba, omdat La Rambla, het pottenbakkersdorpje, dichtbij het wijngebied ligt en we nog potjes nodig hebben voor de muur besloten we daar eerst nog even langs te gaan.

Het was even zoeken maar uiteindelijk belanden we bij een potjes walhalla.

Het was een beetje een troepje hier en daar maar ongelofelijk zoveel had ik er nog nooit bij elkaar gezien en alles was spotgoedkoop.

Ik liep te struinen naar mooie potjes tussen de katjes en de kippen en werd helemaal hebberig van al die keuze.

We moeten gaan hoorde ik Les vanuit de verte zeggen, maar ik wilde nog niet weg. Laten we hier straks terug komen besloot ik gewoon zonder overleg.

We moesten nu wel gaan want om half 12 hadden we een afspraak namelijk bij de Bodega. We waren in 2015 al eens eerder in dit dorpje geweest en een rondleiding gehad bij een andere wijnmaker, nu hadden wij een tip gehad dat Bodega Perez-Barquero ook de moeite waard was. Voor €18,- pp kregen een rondleiding, uitleg en proeverij.

Een vriendelijk jonge vent die goed Engels sprak, vertelde dat de bodega is opgericht in 1905 en dat de druif die ze het meest gebruiken voor hun wijn de Pedro Ximenez is. Deze druif heeft een vrij hoog suikergehalte en geeft de wijn een wat hoger alcoholgehalte, de wijnen worden dus niet versterkt met alcohol. De wijn wordt veel vergeleken met sherry en daar hebben ze last van. Ze besloten daarom ook een nieuwe jonge lichte frisse wijn te maken daarvoor wordt soms ook een ander druivenras gebruikt, het is de bedoeling dat de Joven afrutado een nieuwe marktimpuls gaat geven. De wijnen uit de streek bevatten dus 3 basis types

  1. De jonge frisse wijnen (Joven afrutado) alcohol perventage rond de 10%
  2. De onversterkte wijnen, minimaal een jaar in eikenvat gerijpt (vinos Crianzes), het is een mengwijn, er werd verteld over de bovenste vaten die zijn de lagere school, vat eronder is de middelbare school en onderste vat is de universiteit. Dat is het solera systeem dat de onderste wat bijgemengd krijgt van de bovenste , het alcohol percentage ligt rond de 13/14%
  3. Dan hebben we nog de Vinos generosos, dat zijn ook wijnen via het solera (meng) systeem en dat zijn de Amontillado, Fino, Moscatel en de Oloroso en hebben een alcoholpercentage van meer dan 15%.

De vaten waar vroeger de net geperste wijn in bewaard werden waren van terra cota, maar tegenwoordig begint het proces in de roestvrij stalen tanks.

Daarna worden ze in eiken houten vaten gegoten en daarin rijpen ze.

Het is de drijvende laag gistcellen die op de wijn ontstaat, die de wijn zo’n specifieke smaak geeft. Een deel van de wijnen ontwikkelt zich onder een beschermend laagje gist (het type fino), een deel oxideert (oloroso) en een deel maakt het allebei mee (amontillado). Zo ontstaat een serie heel bijzondere, complexe en uitgesproken wijnen.

Heel interessant allemaal maar het leukste was natuurlijk de proeverij.

Omdat het een groot bedrijf is en daar ook gebotteld wordt konden we een paar mooie flesjes direct al kopen. Je hoeft van de meeste wijnen die daar gemaakt worden niet gelijk de hele fles op te drinken, je kan ze na opening een paar maanden bewaren, behalve natuurlijk de jonge wijn. De lekker zoete Pedro Ximénez heeft mijn voorkeur, heerlijk als dessertwijn.

Na de tour gingen we lekker lunchen, 5 minuten bij de bodega vandaan bij Los Camachas.

Prachtige tent, voor tapas zit je vooraan bij de bar en achter in het restaurant eet je van de kaart, het was tenslotte Les zijn verjaardag daarom kozen we maar a la carte.

Na de lunch terug naar het pottenbakkers dorpje. Voor de potjes aan de muur had ik verschillende maatjes nodig en die hadden ze niet bij de plek waar we vanochtend waren.

Maar niet getreurd er waren nog genoeg andere winkels. Deze waren heel verzorgd en eigenlijk ook niet duur, maar niet zo spotje als bij die andere.

Ik wilde ook nog lettertjes hebben en die hadden ze weer volop bij een andere zaak.

Zie me hier zitten met mijn score. Je vraagt je af wie er eigenlijk jarig is vandaag. Dit alles heb ik voor slechts €100 gekocht.

Thuis gekomen doken we de nieuwe buitenplek in en hebben we lekker de gin tonic rijk laten vloeien, echt een bonte avond werd het. We hebben het goed gevierd vandaag.