Toen we vanochtend wakker werden, zagen onze ramen er niet uit, op de auto zag je een vieze oranje stof liggen, allemaal het gevolg van het Sahara zand dat via een regenbui naar beneden was gevallen. In Nederland was het slechts een klein ongemakje en na een kleine was beurt zo weer schoon te krijgen.

In Spanje was het van een andere orde. Ze noemen de regen van modder, zand en stof ook wel Calima, een metrologisch verschijnsel die ervoor zorgde dat de lucht geel/oranje kleurde gevolgd door een hevige regenbui. Elk jaar heb je wel zo’n regenbui maar dit jaar was het enorm intens. Verbluffend mooie foto’s heb ik voorbij zien komen op social media maar ook foto’s van terrassen en zwembaden waar je niet vrolijk van wordt, het zal dagen kosten om alles weer spik en span te krijgen voor de mensen. Ik vrees dan ook dat dat ons eerste klusje wordt als we volgende week aangekomen zijn in Spanje, dat wordt poetsen, poetsen poetsen. Daarna kunnen we onze lol op in de tuin denk ik zomaar, want met het mooie lente weer schiet alles als paddenstoelen uit de grond. Ik weet nu al dat we veel te weinig tijd zullen hebben.