Tags

, ,

Zelfs als je geen gebruik maakt van je huis gaat alles gewoon door. De bank vraagt gewoon je hypotheek te betalen elke maand, de verzekeraar wil zijn geld voor de verzekering, je betaald niet ingezetene belasting omdat je niet in Spanje woont, onroerend goed belasting betaal je gewoon over het hele jaar en je betaald ook belasting voor het huisafval ook al zet je niks buiten de meeste weken van het jaar, waterschapsbelasting gaat ook gewoon door ook al gebruik je geen water in de winter en gek genoeg betaal je ook belasting over je olijfbomengaard.

Zelfs als je er niet bent betaal je veel geld voor je elektra, niet alleen het vastgoedrecht maar omdat je de pomp van het zwembad, ondanks dat het afgedekt is, toch een paar uur per dag moet laten draaien.

Het is echt een dure hobby een tweede huis. We maken zelf maar een week of 8 gebruik van het huis per jaar. De rest van het jaar zitten er familieleden in, vrienden of gasten of niemand.

Er moet jaarlijks onderhoud gedaan worden wat ook de nodige kosten met zich mee brengt, elk jaar gaan er wel een paar potten verf doorheen, wat onkruidverdelging spullen en chemicaliën voor je zwembad.

De meubeltjes worden gebruikt als er mensen zijn en gaan wel eens stuk door normaal gebruik of doordat er niet zo netjes mee wordt omgegaan. Ook gaat er geld inzitten om af en toe iets te moderniseren, je moet toch met je tijd meegaan.

Regelmatig merken we dat er zomaar ineens ook iets stuk kan gaan. Afgelopen jaar nog was er ineens spontaan een waterlek onder de grond. Als je dan denkt alles gehad te hebben blijkt nu ineens de palletkachel stuk te zijn. We zijn al 2 winters niet in het huis geweest (door de coronatijd) en hebben daarom geen kachel aangehad, je gebruikt deze immers alleen maar in de winter, maar de pallets (samengeperste hout korrels) zaten wel in de kachel, deze zijn schijnbaar vochtig geworden en zijn gaan klonteren en daardoor vast komen te zitten in de kanalen.

Toen mijn ouders vorige week aankwamen in een koud huis en lekker de kachel wilden aanzetten in de keuken gebeurde er niks, dat was even balen. Nu bleek ook nog eens onze Engelse onderhoudsman Keith met pensioen te zijn gegaan vanwege gezondheid problemen en zaten mijn ouders ineens met hun handen in het haar. Wat nu, gelukkig heeft onze reddende engel Bernadette van Cortijo La Haza een appje gestuurd aan haar onderhoudsmonteur JM en hij kwam direct langs maar helaas na 3 uur werken had hij hem nog niet aan de praat gekregen, wel het euvel ontdekt gelukkig maar nu moet hij weer in elkaar gezet worden en dat kost ook tijd. Nu moet hij in zijn drukke agenda gaan kijken wanneer daar plek voor is want dat is priegelwerk.

Ondertussen hebben mijn ouders de oude gaskacheltjes maar weer van stal gehaald, deze hadden we weg gezet omdat ze niet zo makkelijk meer aangingen en daarvoor in de plaats hadden we een paar jaar geleden nieuwe gekocht. Alleen die nieuwe doen het ineens ook niet meer, waarschijnlijk is ook door vocht de ontsteking aangetast. Tegenwoordig wordt alles niet mee zo solide gemaakt en de oude kacheltjes deden het met wat moeite gelukkig nog wel. De keuken en badkamer worden nu zo verwarmd. Gelukkig doet de pallet kachel in de huiskamer het nog wel en dan hebben we ook de openhaard nog. Dus koud hebben die oudjes het gelukkig niet meer.

Ik hoop van harte dat de palletkachel in de keuken als hij weer in elkaar is gezet het weer helemaal goed gaat doen, want als dat niet zo is wordt het een duur geintje, dat soort kachels kosten namelijk wel, ik overdrijf niet, een paar duizend euro! Duimen maar dus.