Natuurlijk zijn er ook een aantal zaken waar ik aan moet wennen in Spanje.

Alles duurt langer dan gepland, mañana betekend namelijk niet morgen maar ooit.

Een offerte vragen is leuk maar denk maar niet dat je het ook voor die prijs krijgt er komt altijd wat bij.

De bedden zijn anders van maat, ze zijn kleiner, gelukkig hebben ze ook een Ikea en daar koop je gewoon de maat die je gewent bent.

Alles is dicht op zondag, zelfs de supermarkt. Gelukkig niet de restaurants. Tijdens de siesta zijn de winkels ook dicht, de supermarkten dan weer niet. Zaterdag middag na 2 uur zijn ook veel winkels dicht, zeker in kleine dorpjes.

In Spanje hebben ze andere tijden voor het eten. S ochtends vroeg hebben ze een klein ontbijtje dan rond 11 uur weer, daarna om 2 uur de hoofdmaaltijd van de dag, dat is een warme maaltijd, door de weeks kan je vaak goedkoop een menu del dia bestellen, dat is een 3 gangen menu. S’avonds wordt er pas na half 9 weer gegeten. Vaak weinig groenten, dat moet je dan apart van de maaltijd bestellen.

Als mensen elkaar tegen komen kennis of vriend maakt niet uit er wordt 2x gekust, handen schudden wordt minder gedaan. Maarja hoe dit nu met de corona gaat weet ik ook niet.

Spanjaarden hebben een luide stem, luister maar eens in de kroeg, wat een gekakel, er wordt ook veel gevloekt.

De tv wordt ongevraagd aangezet in een restaurant, leuk toch voor de mannen voetbal kijken onder een romantisch etentje met je vrouw.

Er wordt heel veel varkensvlees gegeten, toevallig houden wij er wel van maar onze dochter eet dat niet, dat is soms wel lastig, je moet het altijd erbij zeggen, want voor je het weet zit er ham in je gazpacho of in je paella of op je sla. Laat staan als je vegetarisch bent, dat is helemaal lastig voor ze. Het is echt een vlees eet volkje, de stukken vlees op je bord zijn enorm!

Als je een huis koopt moet je wel een advocaat in de hand nemen want de verkoper is niet verplicht om gebreken te melden, ook heeft de notaris een andere rol dan in Nederland, het is de advocaat die controleert of de juiste vergunningen aanwezig zijn en of er een schuld rust op je huis. Gelukkig is bij ons alles helemaal legaal, ook het zwembad.

Internet op platteland is slecht en bijna niemand kan je vertellen wat je nu het beste kan nemen. In ons geval zijn we er nog steeds niet uit via wat/wie we nu goede internet kunnen hebben. Ik wil dat wel zsm weten want ik wil graag meer vanuit Spanje gaan thuiswerken. Dus als iemand de goudentip heeft voor goed internet in Villanueva de Tapia hoor ik het graag.

Al met al kunnen wij best leven met deze verschillen en onze gasten ook, ze komen graag bij Hacienda La Suerte in het hart van Andalusië.