Wat vind ik in beter/leuker in Spanje dan in Nederland.

In Nederland is alles zo zakelijk, meer, meest mentaliteit, luxe, luxer. In Spanje werken ze om te leven en leven niet om te werken, zijn minder commercieel en genieten van het leven gewoon zoals het is.

Het leven in Nederland speelt zich veelal binnen af. In Spanje mede door het goede klimaat wordt er veel buiten geleefd. De straat is een verlening van hun huis, regelmatig zie je ook s’avonds laat mensen op het plein elkaar ontmoeten. Heerlijk hoor de hele dag buiten zijn dat is voor mij een dikke pré.

In Nederland is alles zo gehaast in Spanje leven ze minder op tijd, een maak je niet druk mentaliteit. Aan de andere kant verwacht dan ook niet als je iets afspreekt dat ze op tijd zijn.

Veel Nederlanders zijn van een geplande agenda. In Spanje nemen ze de tijd voor dingen, tranquillo, wat vandaag niet gebeurd gebeurd morgen wel. Je moet niet ongeduldig worden als Nederlander wanneer je bij de bakker staat en de vrouw voor je neemt de tijd om eerst alle dorpsroddels te vertellen voordat jij pas aan de beurt bent. Ook gaat een automobilist zomaar midden in het straatje in het dorp stil staan om te kletsen met iemand die hij kent, gewoon blijven wachten en niet toeteren, want doe je dat wel kijken ze je van geen kwaad bewust aan.

Nederlanders kunnen nog al eens klagen over Nederland terwijl wij het eigenlijk hartstikke goed hebben als 1 van de rijkste landen van de wereld. Spanjaarden zijn trots op hun eigen land en steken dat niet onder stoelen of banken. Laat je dan ook niet negatief uit over Spanje tegen een Spanjaard want dat kunnen ze echt niet waarderen.

Uiteten gaan en boodschappen doen is duur in Nederland. Het is veel goedkoper voor ons in Spanje, restaurants zijn minder duur en de kassabon bij de supermarkten scheelt ook veel. Neem nou een menu del dia die je vaak voor minder dan een tientje kan krijgen door de weeks in Spanje. Wat verdienen ze daar nu aan denken wij regelmatig, zoveel voor zo weinig.

Morgen nog meer verschillen.