Wij hebben ons hart verkocht aan Spanje. Maar we zijn ook dol op Nederland. Het fijne is dat we in beide landen vele mooie dingen beleven. Wat je van te voren niet altijd in de gaten hebt is dat er ook wel behoorlijk veel verschillen zijn tussen beide landen. Logisch natuurlijk geen één land is het zelfde.

In 3 blogjes zal ik de volgende zaken beschrijven, gebaseerd op mijn ervaring.

1. Wat is echt anders
2. Wat vind ik beter
3. Waar moet ik aan wennen

Wat is echt anders:

In Nederland wordt bij verkoop een huis leeg opgeleverd. In Spanje wordt het verkocht met meubels en al. Dat is ontstaan oa omdat de straatjes soms te smal zijn voor de grote verhuisauto’s. In de campo (platteland) zijn vaak smalle bergweggetjes en daar wil je ook met een grote auto niet altijd rijden. Toen wij ons huis kochten vonden we het dan ook erg spannend wat de oude eigenaar allemaal had laten staan, we hoopten niet alleen troep, maar dat viel gelukkig erg mee, er stonden genoeg spullen die wij ook nog konden gebruiken of restaureren.

In Nederland komt de postbode aan huis, in Spanje wordt heel vaak niet aan huis bezorgd. Zeker op de campo niet, maar dat is ook lastig voor de postbode want los van het feit dat de huizen soms ver uit elkaar liggen of sommige plekken moeilijk te bereiken zijn, zijn de adressen vaak ook apart, neem nu ons adres, geen straatnaam maar het heet bv vertaald uit het Spaans, gedeelte van het gebergte Pedroso, nou best lastig te vinden denk voor een pakketjes bezorger. Ons posthuisje ligt 3 km van ons huis af, samen met nog een stuk of 20 andere huizen delen wij het zelfde posthuisje.

In Nederland zijn de huizen gebouwd om de warmte binnen te houden in Spanje juist om de warmte buiten te houden. De traditionele finca’s/cortijo’s in Spanje hebben dikke muren, ze zijn gebouwd van grote keien afgesmeerd met cement en daarna met latex geverfd, dit om de hitte buiten te houden, het is de bedoeling dat het zo koel mogelijk binnen blijft, de buiten muren zijn wit omdat dat de zon reflecteert, binnen is het donker, niet teveel ramen zodat zonlicht niet binnen komt. Huizen hebben vaak geen cv’s want het gaat immers maar om een week of 18 per jaar dat de avonden echt koud zijn. Dus kosten technisch wordt er vaak gestookt op hout ipv een dure centrale verwarming aanschaffen.

In Nederland vier je vaak verjaardagen thuis (in een kringetje). Verjaardagen of feestjes in Spanje worden vaak buiten de deur gevierd, bv in een park of aan het strand en iedereen neemt wat eten mee. Heb je wat meer geld te besteden dan wordt er ook weleens een vakantiehuis gehuurd. We hebben al een paar keer een feest in ons huis gehad waarbij vele mensen uitgenodigd waren zonder dat wij het wisten. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling want ons huis is bestemd voor een vakantie van max 13 personen. Daarom hebben we het nu maar in de beschrijving erbij gezet, geen grote feesten, want ook al blijft niet iedereen slapen een carnavalsfeest met 50 man op ons land was wel even schrikken toen we erachter kwamen, gelukkig werd het netjes achtergelaten. Gezichten verborgen voor privacy.

In Nederland neem je bij verkoop van je huis, 1 makelaar in de hand. Dat is ook heel anders in Spanje een makelaar is niet exclusief, meerdere makelaars kunnen het zelfde huis in de verkoop hebben. De kosten zijn flink hoger dan in Nederland waar je ongeveer 1.5% van de verkoopprijs betaald, in Spanje is dat rond de 4%. Dat bedrag wordt trouwens betaald door de verkoper.

In Nederland is eigenlijk iedereen gelijk op de werkvloer, ook je baas wordt gewoon als een normale collega behandeld. In Spanje is de hiërarchie op de werkvloer echt anders, de baas is echt de baas. We merken dat als we zelf in winkels komen en een belangrijke vraag hebben dan wordt de baas erbij gehaald en als er mensen voor ons werken via een aannemer zien we dat er echt geluisterd wordt naar de baas, er is respect, geen grote bekken of tegenspraak.

In Nederland hebben we 1 achternaam vaak alleen die van de vader, alhoewel er ook steeds meer die van de moeder gekozen wordt. In Spanje krijg je zowel de achternaam van je vader als die van je moeder. Tegenwoordig moet je een registratie formulier verhuur invullen en voor Spanjaarden moet je dus echt beide achternamen invullen.

Dit zijn zo een aantal zaken die mij opgevallen zijn.

Morgen meer verschillen.