Elk jaargetijde heeft in Spanje zijn charme.

Het voorjaar is heerlijk omdat na de winter het mooie weer zich weer aankondigt, de blaadjes komen aan de bomen en de bloementjes komen uit. Helaas is dit ook de periode dat het meeste onkruid groeit, dus je bent uren in de tuin bezig om het er een beetje fatsoenlijk uit te laten zien. Door de vocht van de winter zijn de muurtjes wat groener geworden van de alg, dus die moeten ook weer mooi wit geverfd worden. Je kunt steeds vaker buiten lunchen nu en soms zelfs ook s avonds al buiten eten. De diertjes ontwaken uit hun winterslaap en de vogeltjes fluiten volop. Een heerlijke tijd om prachtige wandelingen te maken.

De zomer is natuurlijk heerlijk vanwege het prachtige weer, je bent de hele dag buiten. Er groeit geen onkruid want daarvoor is het te droog. Elke dag lig je in het zwembad en je huid kleurt mooi brons van de zon. Regelmatig eet je buiten op je eigen terras onder de druivenstruik. De dagen dat je niet thuis eet pak je graag een terrasje bij één van de vele leuke restaurantjes in de buurt en de tinto de verano smaakt heerlijk.

Het najaar is de start van een periode met ander weer, je hebt nu tijd voor klusjes en de zweetdruppels lopen nu niet zo hard meer van je hoofd af. Je begint met snoeien en het afvalhout mag verbrandt worden. Het regent steeds vaker en dat is maar goed ook want de plantjes maar ook de stuwmeren kunnen wel wat water gebruiken. Een stedenbezoek is in het najaar een goed idee want er zijn dan minder toeristen en het weer is ook nog aangenaam qua temperatuur overdag.

In november kun je echter s’avonds niet meer buiten zitten maar binnen is het ook super gezellig. De klusjes man heeft nu tijd om ons bankje af te metselen. Je kan al goed zien hoe het gaat worden.

Aan het einde van het najaar en begin van de winter is er de olijvenoogst, een belangrijke happening in Andalusië. Als je de olijven in november van de bomen tikt zijn ze nog groen en ze geven minder olie maar de smaak is wel krachtiger.

In december en januari kleuren ze paars, hoe rijper ze zijn hoe meer olie. Hoe sneller je ze verwerkt na de pluk hoe beter de olie is, het behoudt namelijk meer smaak, een behoorlijke drukke tijd voor de boeren in de winter. De winter is ook perfect om de olijfbomen te snoeien, dit moet op een speciale manier gebeuren. Mits goed gesnoeid geeft een boom tussen zijn 20e en 35e jaar namelijk de meeste olijven.

De olijfbomen reageren goed op een rigoureuze snoei en eigenlijk dien je om de zoveel jaar een goede snoei te geven aan je bomen. Wij hebben helaas wat achterstallig onderhoud maar daar komt binnenkort verandering in. Wie weet kunnen we dan ook over een paar jaar van onze eigen olijvenboogaard (50 bomen) onze eigen olie laten persen hoe leuk zou dat zijn om het vloeibare goud van Hacienda la Suerte in een flesje te hebben.

Ondanks dat in de winter de dagtemperatuur nog wel eens kan oplopen tot 18 graden in ons gebied zijn de avonden in de winter echt fris en gaat de openhaard aan. Heerlijk hoor met een wijntje naar de vlammetjes kijken. Maar als het echt koud is moeten we de palletkachel er ook nog bij aan, die zorgt er dan voor dat we het comfortabel warm hebben. Zo heeft elke jaargetijde iets moois in Spanje.