De tour was al begonnen maar we konden toch nog aansluiten, we waren uiteindelijk maar 10 minuten te laat.

De groepsgrootte was 22 personen en was Nederlandstalig. (Nou ja Vlaams).

Het biermerk bestaat eigenlijk helemaal niet zo lang, sinds 1982. De naam ACouffe is het zelfde als het dorpje waar de brouwerij in ligt. Ze zochten nog naar een geschikt logo. Tijdens een solidariteitsavond die was georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tornado zagen ze een schilderij waar een kabouter op stond die geschilderd was door een lokale kunstenaar. Ze besloten dat hun logo maar een kabouter moest worden maar toen zochten ze nog een naam voor de Kabouter.

Accordeonist Marcel begeleidde Jacques Brel en tijdens een life opname moedigde hij Marcel aan met Chouffe, Marcel, Chouffe en daarom besloot de brouwerij hun kabouter Marcel te noemen en die staat op het flesje van la Chouffe het bekendste biertje.

Andere kabouters heette Malcolm (Mc Chouffe), Matthew (Houblon Chouffe) en Micheline (Cherry Chouffe), allemaal met een eigen verhaal en een eigen smaak. Het brouwproces werd besproken door de gids aan de hand van foto’s.

De brouwerij is niet zo groot maar exporteert toch wel naar vele landen.

Ze proberen het zo energie zuinig mogelijk te doen, het water wat gebruikt wordt om het brouwsel af te koelen en wat daardoor warm is geworden wordt weer gebruikt om een nieuw brouwproces te starten.

Het bottelen gebeurd op een andere locatie. Aan het eind van de tour kregen we natuurlijk een aantal biertjes om te proeven en we kregen een mooi glas mee.

We kregen ook allemaal 1 kaart en die mogen we naar iemand opsturen, de kabouter zou hem frankeren en hem versturen vertelde ze. Leuk idee, de kaart werd geschreven door ons en ging in de boomstam brievenbus. Dus houd je brievenbus in de gaten wie weet ontvang jij er wel 1.