Tags

, , , , , , , , , ,

Een super leuk uitje bij ons in de buurt is de olijfolie proeverij en uitleg over het hele proces bij Molino Jabonero in Villanueva del Trabuco.

Zelf hebben we deze tour al diverse keren gedaan maar zelfs voor ons blijft het nog steeds leuk om te doen, omdat German op een natuurlijke manier verteld over zijn olijfgaard die al jaren in de familie is, het is een spontaan verhaal en niet een uit het hoofd geleerd kunstje, ook wij leren elke keer weer wat nieuws. Iedereen kan vragen stellen tijdens de tour en zo wordt het een interessant en gevarieerd verhaal wat verteld wordt. Bij Elvira stond deze tour hoog op het verlanglijstje en ook onze vrienden die al jaren bij ons komen hadden het nog nooit gedaan. Des te leuker om het nu te gaan doen met elkaar. De kosten zijn €35 p.p. maar daar heb je dan ook een bijna dag vullend programma voor.

Om half 11 werden we verwacht. German die goed Engels spreekt verwelkomde ons als vrienden.

German begint altijd bij de oude olijfboom voor het huis zijn verhaal te vertellen en neemt ons mee van de oude bomen naar de jonge aangeplante bomen. Hij wil de erfenis in leven houden die zijn voorouders aan hem hebben doorgegeven.

Zelf heeft hij in Madrid gestudeerd, iets in de reclame en toen hij na zijn studie thuis kwam was de familie boerderij een beetje verwaarloost door de vorige pachters, hij en zijn broer wilde het weer in ere herstellen. Zijn doel was de oude machines, waar vroeger de olijfolie mee gemaakt werd, weer werkend te maken om zo de historie van vroeger weer te laten herleven voor zijn gasten die de tour komen doen.

Het is echt een leuk onderdeel van de tour dat hij ook echt laat zien hoe dat vroeger allemaal ging. Tegenwoordig gaat het natuurlijk allemaal anders, want waarom tientallen mensen inhuren als je met het huren van een machine op 1 dag de hele oogst kan doen, door de concurrentie moet je wel meegaan in je tijd anders wordt de olie te duur. Tevens staan er wat oude machines bij de oude cortijo om van graan meel te maken want dat deden de voorouders van German ook, tegenwoordig hebben ze nog maar een klein stukje land waar graan op staat de rest is allemaal bestemd voor de 5000 olijfbomen die ze hebben.

De olijven worden vroeg geoogst, al in november. Na de pluk wordt er zo snel mogelijk olijfolie van gemaakt, de olijven worden gebracht bij een kleine eigen perserij. Het is een olijfolie van exclusieve kwaliteit extra vierge, van de hojiblanca, 4 kilo olijven in 1 fles. De Hojiblanca olijf heeft een witte kleur aan de achterkant van het blad, vandaar zijn naam. Hojiblanca betekend namelijk wit blad. Het is een sterke soort die zowel kou als warmte goed aankan. Ideaal voor dit gebied dus. De olijven zijn geschikt om te gebruiken voor zowel olijfolie als tafelolijven. Maar bij dit bedrijf wordt er alleen olie van gemaakt.

Het land waar de olijfbomen opstaan heeft een natuurlijk eco systeem, hij haalt het onkruid niet weg met gif maar haalt het weg om te verpulveren omdat ze het weer als natuurlijke mest terug geven aan de grond. De bomen krijgen in principe ook geen extra water, alleen wordt er met koper gesprayd om zo op een natuurlijke manier de bomen te verzorgen.

Omdat onze vrienden met de auto zijn kunnen ze een lekker flesje meenemen naar Nederland. Kwaliteitsolie voor €10. Gezond en lekker, ideaal om te ontbijten, op een toastje met tomaat en in salades of als laatste scheut op de gerechten van groenten, vis of vlees.

Tijdens de proeverij hebben we geleerd dat de geur in de neus nuances heeft van tomaat, vers gemaaid gras, artisjok, laurier en groene appel. 

De smaak in de mond is soms in het begin zoet en elegant, gevolgd door een beetje bitterheid en kruidigheid. In je keel proef je dan de smaken van amandel, met een vleugje olijfblad, groene banaan en citrus accenten.

Het grappige was dat we tijdens de proeverij verschillende soorten olijfolie konden ruiken en proeven en dat bijna ieder van ons de olijfolie koos die bij de Molino gemaakt wordt.

De naam van de olie dankt hij aan de 100 pijpjes uit de bergen, een plekje 2 km verderop. Waar het water letterlijk uit de bergen komt stromen via pijpjes en de rivier waar het in uitmond loopt langs de Molino zo het dorp in.

Na de proeverij kregen we een overvloedige lunch en met volle buikjes hebben we in de hitte nog een prachtige wandeling gemaakt door de graanvelden en de olijfboomvelden naar de 100 pijpjes toe.

Prachtige wandeling en een super leuke plek daar bij die pijpjes.

Het uitzicht is magnifiek.

Om half 5 waren we pas weer thuis. Het was een super leuke leerzame dag geweest.

.