Je moet het leuk vinden om in de tuin te werken maar je moet er ook de tijd voor hebben. Door aandacht te geven groeit en bloeit alles beter. Maar wat nou als je niet zoveel tijd daarvoor hebt? Dan moet je planten en bomen kiezen die het ook zonder die aandacht goed doen.

In Nederland hebben we een bescheiden tuintje, veel steen maar ook plek voor wat groen, is beter voor de natuur hé, dan kan het water weglopen en kunnen er insekten en vogeltjes in je tuin leven.

In Spanje hebben we gigantisch veel grond, teveel eigenlijk voor ons, want we zijn er immers maar een paar keer per jaar, vandaar we ook wat grind hebben en de rest van de tuin oorspronkelijk laten.

In Spanje doen onze 50 bomen olijfbomen het goed, ze kunnen wel tegen een stootje, bloedheet in de zomer en in de winter vriest het bij ons ook wel eens, geen probleem ze staan er prachtig bij. Onze 3 Olijfbomen die we in Nederland hebben in de tuin hebben afgelopen winter het loodje gelegd helaas, niet vorstbestendig blijkbaar, echt zonde ze stonden zo mooi.

Op dit moment zitten de olijfbomen in Spanje vol met bloesem, het lijkt wel meer dan andere jaren, wat er helaas wel voor zorgt dat onze dochter jeukende ogen heeft. We hebben op ons land ook vele steeneiken (la Encina) staan, deze bomen zijn beschermd en die mag je niet zomaar omzagen en zelfs met snoeien moet je voorzichtig zijn heb ik me laten vertellen. Ik snoei alleen de bijna op de grond komende takken want ik ben bang dat ze anders breken. Tevens wil ik graag de mooie authentieke kalkoven blijven zien. De eikels van de steeneik zijn een lekkernij voor de Iberico varkentjes en mede daardoor hebben ze van die lekkere ham.

We hebben ook ongeveer 8 amandelbomen staan op ons land, ik heb wel gemerkt dat deze steeds mooier worden naar mate je ze regelmatig snoeit.

Naast ons huis is 3 jaar geleden spontaan een vijg gegroeid en ik denk dat er daar wat meer water in de grond zit wellicht door een gaatje in de waterslang onder de grond want hij groeit als een tierelier. Mijn ouders hoeven niet meer bij het vervallen huis de vijgen vandaan te plukken, in de onze zitten wel honderd beginnende vijgen.

Op andere plekken hebben we zelf wat vijgen geplant maar die willen maar niet zo groeien. Water, water, water, dat is echt super belangrijk om de wortels te laten groeien, als deze diep genoeg zitten kunnen ze zelf wel wat water uit de grond halen maar in het begin is het lastig. Wij zijn er natuurlijk maar een paar weekjes per jaar om aandacht te geven en dat is voor de meeste plantjes niet genoeg om aan te slaan. Tevens moeten we de jonge worteltjes ook goed afdekken voor de konijntjes. Die houden namelijk niet alleen van die oranje wortels maar van alle wortels.

De planten die het het beste doen ook zonder veel water zijn de oleanders, daar hebben we inmiddels tientallen van in onze tuin staan. We hebben ook wat naaldbomen maar die zijn oud en al flink geworteld daarom doen die het ook zo goed. OH wat zal ik graag eens een paar maanden achter elkaar er zijn om veel nieuwe bomen en struiken te planten en ze in het begin veel water te geven zodat ze goed gaan wortelen. Maarja ik kan nog niet met prepensioen daar ben ik nog te jong voor.

Ondertussen ben ik braaf elke dag onkruid uit de tuin aan het halen, wat te snoeien en flink wat water te geven aan mijn nieuwe stekjes die ik overal vandaan haal waar het maar kan. Helaas 3/4 haalt het niet maar ik blijf het proberen. Ik geniet van de klaprozen op het naast gelegen veld, oh nee wat hoor ik daar de buurman komt met zijn trekker langs en maait ze allemaal weg in een middagje. Wat jammer maar gelukkig hebben we er een paar dagen van kunnen genieten.