Ik ben gek op lekker eten, helaas hebben wij niet zo’n eetcultuur in Nederland zoals je dit in andere landen wel vaak ziet. Wat is nu typisch Nederlandse streetfood, een patatje misschien of is dat Belgisch, de kroket of frikandel dan? Ik kan het verder niet zo snel bedenken, nou misschien wel gewoon een broodje oude kaas, die je onderweg meepikt vanaf een eetstalletje? Voor op tafel in de huiskamer zijn de stamppotten populair, maar ga je daarvoor naar een restaurant?

Ik verslind op netflix programma’s zoals streetfood Zuid Amerika en Streetfood Azië en de Taco Cronicals maar ook onze eigen sterren kok Sergio die de wereld in trekt om de eetculturen te bekijken in andere landen is een geweldig programma. Inmiddels kun je wel in Nederland van alles eten, van vrijwel alle culturen is er wel een restaurant te vinden.

Maar wat ik juist zo leuk vind in het buitenland, is dat je koks ziet die ochtends naar de markt gaan en hun eigen food uitzoeken, in andere landen lijkt iedere eetliefhebber een eetkraampje te kunnen starten om zijn specialiteit te kunnen verkopen. Met al die diverse kruiden en groentes die er vaak in het buitenland gebruikt worden kun je allemaal gerechten met diverse smaken creëren. Zo inspirerend!

Als we het over het Spaanse eten hebben, dan kan ik je vertellen dat ik een echte Spaanse foodie ben. Heerlijk bij het strand boquerones eten, bij een drankje krijg je vaak een lekker tapasje dit kan variëren van bv een heerlijk stukje tortilla, een lekker plakje ham van het zwarte Iberico varkentje, de albondigas (gehaktballetjes), een stokje lekker gekruid vlees; pinchitos, of een echte Spaans lekkernij, een bordje gefrituurde inktvis, met een bordje paella die opgeschept wordt vanuit een mega grote pan voel je je helemaal ondergedompeld in het Spaanse leven, dan ook nog de patatas bravas met pittige saus die elke toerist lekker lijkt te vinden. Tot slot zie je overal de Spaanse zoete versnapering bij de churros kraampjes.

De eetcultuur wordt ook in Spanje wel veranderd door de toeristen, waar je vroeger heerlijk zat te eten op plastic stoeltjes in een triest zaaltje met Tl verlichting, worden de eettentjes in Spanje ook steeds hipper en de tapas zijn ook echte kunstwerkjes aan het worden.

Normaal ga ik minimaal 4 x per jaar naar Spanje en dan wordt er behoorlijk hard fysiek gewerkt in en rondom het huis en ondanks de lekkere tapas ga ik altijd weer een paar pondjes lichter naar huis. Dit moet ik nu missen allemaal, de corona kilo’s blijven eraan zitten, het wordt tijd om weer te gaan en hard te werken in de tuin om daarna op het terras een lekker tapasje te eten en een Rioja te drinken.