Tags

, , , , , , , ,

De helft van de Nederlandse bevolking is ouder dan 50 jaar. Dat is nu net de leeftijd dat mensen lekker gesetteld zijn, huisje, boompje, beestje is afgevinkt, op hun werk hebben ze hun doel inmiddels bereikt, ze hebben wat centjes op de bank, hebben nu alle tijd omdat hun handenbindertjes de deur uit zijn en ze staan open voor vele nieuwe avonturen.

S’avonds zitten ze op de bank en genieten ze van programma’s zoals binnenstebuiten, de perfecte verbouwing, kopen zonder kijken, droomhuis gezocht, ik vertrek, eigen huis en tuin en noem zo maar op. Het project waar mensen aan beginnen lijkt allemaal onmogelijk maar het komt allemaal weer goed aan het einde van de uitzending. Feel good TV.

Deze 50 plussers liken graag op de socials de voor en na foto’s van de mensen die een huisje in het buitenland gekocht hebben en dan begint het bij hun ook te kriebelen.

Ze vragen zichzelf af, wat willen wij nu gaan doen met ons leven, wat is ons doel, is dit nu het moment om onze uitgestelde dromen uit te laten komen?

Zoveel mensen zoveel wensen, het is natuurlijk voor iedereen anders maar ik merk dat veel mensen die in de zelfde levensfase zitten als wij, de droom hebben om iets in het buitenland te beginnen.

Niet iedereen die zo’n droom heeft durft het aan, sommige zien te veel beren op de weg. Maar er zijn ook mensen die helemaal geen of weinig obstakels zien, je moet ook wel een beetje lef hebben om het avontuur aan te gaan want als je alles van te voren kapot gaat analyseren doe je het waarschijnlijk helemaal nooit. Dromen, onderzoeken, beslissen, doen en genieten.

  1. Er zijn mensen die hun boeltje pakken en direct vertrekken voor altijd.
  2. Er zijn ook mensen die een tweede huis kopen met het doel om er steeds vaker heen te gaan.

Het lijkt er op dat voor vele een huis in het buitenland kopen dus een ideaal is.
Vrijwel niemand koopt een kant en klaar huis, vaak omdat dat te duur is en een klushuis meer bij hun budget past en met volle inzet zie je mensen beginnen aan dit avontuur.

Dag en nacht zijn ze aan het werk maanden lang en ondanks alle tegenslagen blijven ze positief. Hulp van anderen is er in het begin wel maar dat wordt steeds minder, vrienden komen liever langs als het klaar is.

Wanneer je de luxe hebt voldoende geld te hebben zodat je geen hypotheek hoeft af te sluiten en ook nog eens genoeg geld hebt om de verbouwing te financieren en voldoende de tijd hebt om het allemaal bewoonbaar te maken, is dat natuurlijk een ideaal leven. Zo wil iedereen dat wel.

Maar in de praktijk zie je dat het wel anders is. Veel mensen hebben wel een hypotheek nodig en een groot bouwbudget hebben ze niet. Alles duurt altijd langer dan ze van te voren hebben bedacht. Het geld wat ze gereserveerd hadden voor het levensonderhoud gaat er vaak super snel doorheen.

Ineens is er een tijdsdruk om het snel klaar te hebben want er moet geld binnen komen, hun reserve potje raakt leeg. Vele beginnen een B&B in hun nieuwe huis, ze kunnen dan kamers verhuren, maaltijden aanbieden en excursies doen met de gasten om hun inkomen te generen.

Vele willen dit gaan doen zonder enige vorm van ervaring en dan kan het uiteindelijk behoorlijk tegenvallen. Je hebt immers weinig tijd voor jezelf.

Vele ervaren dan ook een enorme stress als er niet genoeg boekingen binnen komen of zelfs dat er helemaal geen gasten komen, zoals nu bv met de corona het geval is, alhoewel dat natuurlijk wel extreem is, maar geloof me er kunnen genoeg situaties zijn waarom de gasten niet boeken.

Het kan ook te maken met de locatie die je gekozen hebt, veel B&B’s zitten namelijk allemaal op een kluitje en zie je dan maar eens te onderscheiden van de rest.

Nu is het leven niet zo duur in Spanje maar elke maand int de bank gewoon de hypotheek of je nu wel of geen gasten hebt en dan gaat het hard met de spaarcentjes. Ook ken ik verhalen van mensen die een pand gehuurd hebben en daarin een B&B zijn begonnen en er €2000 per maand huur betaalt moet worden, nou zie dat eerst maar eens terug te verdienen.

Het lijkt er nu op dat ik het iedereen af wil raden maar dat is niet zo, volg lekker je droom maar ik zeg wel, wees realistisch, zorg voor een goede financiële buffer, spaar van te voren 3x meer geld als je denkt nodig te hebben en wees je ervan bewust dat je 6 maanden per jaar altijd bezig bent, met het verzorgen, het schoonmaken, het klussen en de marketing om gasten aan te trekken.

Maar je krijgt er ook wat voor terug, zeker in het begin zit je vol adrenaline en dat geeft energie, je bent iets aan het opbouwen en het wordt elke dag mooier, je bent je eigen baas en dat is een heerlijk gevoel, je woont in een prachtige omgeving en in de winter heb je veel vrije tijd.

In 2008, 2009, 2010 en 2011 hebben wij bij vele B&B’s geslapen, al deze ervaringen en hun verhalen hebben wij meegenomen in onze beslissing hoe wij het wilden gaan doen. In 2012 kochten we ons huis, dat is nu 9 jaar geleden en zelfs wij hebben ons plan bijgesteld in de loop van het proces.

Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om niet te emigreren, wij besloten alle tijd te nemen om ons huis op te knappen en te verfraaien totdat het moment daar is dat we gaan stoppen met werken. Daarna zijn we pas van plan er steeds vaker naar toe te gaan. Nu alleen in de vakanties. Wij verdienen nu ons geld gewoon nog in Nederland en daarmee betalen wij de hypotheek en de verbeteringen. De andere vaste lasten betalen wij door ons huis slechts een paar weekjes per jaar te verhuren. Dit past bij ons. Ik moet er namelijk niet aan denken dat je weer terug moet omdat je heimwee hebt, de gasten weg blijven of omdat het toch allemaal tegenvalt.

Dat mensen het om wat voor een reden dan ook het niet redden weet ik uit onze ervaringen want van alle B&B die we in die jaren bezocht hebben bestaat 2/3 niet meer. Dus petje af voor degene die nu nog bestaan en wat zullen ze het zwaar hebben nu met die corona.

Dus daarom maken we graag reclame voor deze harde werkers waar wij ooit een leuke tijd gehad hebben. Ga er zeker een keer heen als je ingeënt bent, echt de moeite waard!

Cortijo del Sueno

Cortijo la Haza

Casa Pura Vida

Villa Conmigo

Dos Iberos

Finca Alegriadelavida

Casa Paco

Dit is geen B&B maar je kan er wel leuke excursies boeken.

Sunshinetours-andalucia