Tags

, ,

Wat we nu hebben meegemaakt is geen mooi verhaal, we voelen ons benadeeld door Paypal en door iemand die ons huis geboekt had.

Eind vorig jaar heeft Rosemarie Sargeant ons huis geboekt via Ownerdirect, dat is een platform waar je je huis te huur aanbiedt en je plaatst daarop een foto van je huis, een omschrijving en de boekingsvoorwaarden. Wanneer er een boeking is krijg je de gegevens van de klant en kun je zelf de rest afhandelen. Toen we een boeking ontvingen stuurden we de details op naar de klant.

Je huis wordt voor die periode op alle andere platforms waarop geadverteerd wordt geblokkeerd, niemand anders kan het huis meer boeken en is speciaal gereserveerd voor de klant. Daarvoor vragen wij een aanbetaling van 30% die in geval van annulering niet gerestitueerd wordt volgens onze voorwaarden. Omdat de klant in Engeland woont boden we haar de mogelijkheid aan om dit via Paypal te betalen.

Hadden we dat maar nooit aangeboden!

De klant heeft de aanbetaling begin januari gedaan via paypal en we hebben alle informatie; leuke tips en links van activiteiten naar de klant gestuurd.

Zoals iedereen weet stak corona de kop op vanaf febr/maart. Een een lastige tijd voor de reisbranche, alles ging op slot maar gelukkig in juli mochten de toeristen gewoon weer naar Spanje komen. Er werden wel wat vluchten tussenuit gehaald maar er werd gelukkig wel weer gevlogen op Spanje. Er was geen belemmering meer om te komen voor onze gasten. Zelf gingen we ook heen in juli en het was geweldig. De klant wilde echter annuleren en vroeg hoe we hiermee om gingen. We herinnerden de kant aan de boekingsvoorwaarden maar we snapten dat het best een onrustige periode was en daarom boden we de klant als coulance aan om de boeking te verplaatsen. Daarmee hebben we natuurlijk zelf wel een strop want andere gasten zullen niet zo snel meer gaan boeken op zo’n korte termijn maar het is een rare tijd en natuurlijk willen we onze gasten dan ook tegemoet komen. De klant wist nog geen datum dus we stuurden de klant een voucher. Ze verliezen dan geen geld, ze kunnen de voucher gewoon later nog gebruiken. De kant bedankte ons voor dit aanbod en zei te gaan kijken naar andere data want ze hadden zin om te komen. We dachten dus dit goed opgelost te hebben.

Echter half oktober ontvingen we zomaar zonder bericht van Rosemarie ineens een claim via Paypal. Dus ruim 8.5 maand later. Rosemarie zegt het product niet ontvangen te hebben. We waren stom verbaasd. We stuurden paypal een bericht dat de klant geen product heeft gekocht maar een reservering en dat ze op de hoogte was van het feit dat dit niet gerestitueerd werd bij annulering en dat wij ondanks dat toch een voucher gestuurd hebben voor een volgende keer. Alle bewijzen hebben we paypal doen toekomen.

We probeerde Paypal te bellen omdit verder te bespreken want ze hadden namelijk direct het geld al van onze paypal rekening afgeschreven. Telefonisch waren ze niet te bereiken en alles ging per chat. Maar wat we ook chatten we kregen geen reactie. We werden wel om de haverklap gebeld om ons saldo aan te vullen wat in de min stond op de paypal account door hun terugboeking. Maar deze medewerker kon niks vertellen over de claim, dat behandelde iemand anders. Na 3 weken kregen we ineens een mail dat de creditcard maatschappij waar de koper haar Paypal rekening aan was verbonden hun klant in het gelijk stelde omdat ze aan de voorwaarden van de creditcard maatschappij had voldaan. Naar ons verweer werd helemaal niet geluisterd. Volgens paypal was de claim gesloten. Echt onbegrijpelijk. Ik stuurde een klacht dat in hun eigen voorwaarden staat dat een terugboek claim binnen 180 dagen ingediend moet worden maar dit is 8.5 maand na overmaken pas ingediend.

De enige antwoorden die we kregen waren deze.

De creditcardmaatschappij heeft de koper in het gelijk gesteld inzake de terugboeking omdat de koper aan de voorwaarden van het bedrijf heeft voldaan. We kunnen deze transactie niet verder betwisten, maar adviseren u rechtstreeks met de koper contact op te nemen om tot een oplossing te komen.

Ik reageerde natuurlijk en vroeg waarom de cc maatschappij dit kan beslissen zonder onze kant van het verhaal goed te bekijken want wij hebben een overeenkomst met de klant. Toen kreeg ik deze reactie

De uiteindelijke beslissing wordt uiteindelijk genomen door de creditcardmaatschappij. PayPal heeft geen controle over de uitkomst van een terugboekingszaak en we moeten ons aan deze uitspraak houden om creditcards als financieringsbron te kunnen blijven verstrekken.

Toen ik daarna weer reageerde dat ik inzage wil in de beslissing van de cc maatschappij wat dan de voorwaarden zijn waar de klant aan voldaan had, kreeg ik het volgende antwoord.

PayPal is in dit geval niet de tussenpersoon die u kan helpen, vrees ik, omdat de terugboeking extern is gebeurd.
Wegens de privacy mogen wij u ook geen informatie geven over de koper of hun betalingswijze en kunnen wij voor u ook geen contact opnemen met de kredietkaartmaatschappij. Wij kennen ook de voorwaarden niet waaraan voldaan moet worden, dat is aan de kredietkaartmaatschappij om te beslissen.
Het spijt me, maar wij kunnen hier helaas niet veel voor u doen.

Nogmaals vroeg ik waarom staat in uw eigen voorwaarden dat de claim binnen 180 dagen ingediend moet worden en waarom geldt dit schijnbaar niet voor een cc maatschappij?

Elk platform heeft zo z’n eigen gebruikers overeenkomst en regels. De algemene voorwaarden hierdoor kunnen anders zijn voor de verschillende organisaties.

Kortom paypal is een zeer onbetrouwbare partij voor de verkoper(huisverhuurder) want ook al hebben we een overeenkomst met de klant we hebben geen poot om op te staan en ze kunnen zomaar geld terughalen ook al is het maanden later. Dit heeft ons doen besluiten nooit meer met Paypal in zee te gaan. Dus wees gewaarschuwd voor Paypal en tevens wees gewaarschuwd als Rosemarie Sargeant je huis wilt boeken want ondanks onze mails aan haar heeft ze nooit meer gereageerd.

Als we deze video bekijken lijkt het dat je wat te zeggen hebt over de ingediende claim maar dat is dus helemaal niet zo. Trek je eigen conclusie maar ons advies is ga niet met Paypal in zee en pas op als Rosemarie Sargeant je huis wilt boeken. Bij ons staat ze op de zwarte lijst!

https://youtu.be/8sMVZuI2eUU