Individualist en eigenzinnig, dat zijn synoniemen voor eigenheimer. Er zijn aardappels met die naam en wanneer deze nu hier verbouwd worden had ik het begrepen, gewoon vernoemd naar een aantal eigenzinnige en individualistische mensen die hier al hun leven lang wonen. Maar hier zie je alleen maar bollen. Ik kan daarbij alleen maar bedenken hoe haal je ‘t in je bolle kop.

De ene buur (zie foto roze randen) laat een schermen schutting na gezamenlijk overleg op de erfgrens (tussen onze huizen in) door zijn zoon plaatsen en natuurlijk delen we de materiaal kosten, maar hij stuurt ons zonder blikken of blozen de rekening op een kladje waarop staat dat zijn begin 20 jarige zoon wel 40 euro per uur kost en er 19 uur mee bezig is geweest. Of ik effe de helft wil dokken. Ze hebben een eigen bouwbedrijf en zijn zoon werkt bij hem en hij heeft dat plaatsen onder werktijd gedaan, dus ja dat kost wel geld. Toen ik zei dat hij het echt niet gratis had hoeven doen maar dat ik dat bedrag wel wat hoog vond en het vreemd vond dat hij dit als een zakelijke transactie behandelde. Ik zag dit als een privé aangelegenheid omdat hij zelf notabene voor de helft eigenaar is en daarop antwoorde hij dat ik blij mag zijn dat hij geen btw rekent. Tja wat moet je daar nou mee, hij heeft het echt niet door, hij vindt zelfs dat hij heel coulant is omdat hij toch de helft betaald. Jammer voor mijn zoon ik denk dan, hij had ook wel 40 euro per uur willen verdienen om een schutting te plaatsen, een riant betaalde klus hoor.Dan hebben we nog een buurvrouw van 2 huizen verder met afbakeningsdrang (zie dat gigantische terrein met rode randen) Ons huis (blauwe randen) stamt volgens het kadaster uit 1920 en al 100 jaar heeft onze woning een prachtig landelijk uitzicht. Ik was zo blij dat we het 2 jaar geleden kochten en vorig jaar hebben we een mooie serre laten plaatsen, paleisje compleet. Dit prille geluk wordt nu een beetje verstoord.

Waarom, vragen wij ons af, wil onze buurvrouw ineens haar enorme tuin net achter ons muurtje afbakenen? Bij navraag geeft ze aan dat ze nooit wat met die grond heeft gedaan maar er nu wel plannen mee heeft. Ze laat zich er niet precies over uit wat ze dan gaat doen, maar ik houd mijn hart vast en ben bang dat ze er een hoge schuur wil gaan neerzetten waar haar paarden trailer in past.
Toen we het huis kochten hoorden we van de vorige eigenaar dat er wat wrijvingen waren tussen sommige buren. De oude eigenaar had ook een fors meningsverschil met de groot grond bezittende buurvrouw en haar vader (die naast haar woont) omdat ze grootse bouwplannen had op het stuk grond met de groene randen wat ze gekocht hadden. De hele buurt was tegen dat plan en een vergunning werd niet verleent en dat zette kwaad bloed bij de familie. Er werden volgens horen en zeggen uitspraken gedaan door de weinig empathische familie als ik maak jullie huis onverkoopbaar en als het toch wordt verkocht zeg dan maar tegen de nieuwe eigenaren dat ik deze mensen hun landelijke uitzicht zal afnemen. Geen idee of dat allemaal echt gezegd is, maar het blijkt nu wel te gebeuren.
Deze uitspraken werden klaarblijkelijk gedaan omdat haar idee door de war werd gegooid en de oude boerderij die eerst op het stuk grond stond (zie groene randen) dus tot haar spijt niet platgegooid werd voor haar oorspronkelijke plan maar nu werd gebruikt door haar broer die op dat stuk grond een moderne riet gedekte woonboerderij liet bouwen.
Er werd wat grond gewisseld tussen broer en zus en de broer begon met het afbakenen van zijn terrein en plaatste een groene wand tussen zijn grond en die van zijn zus. Er werd tevens een hoge palen schutting pal achter de achtertuin van onze buren (grond met gele randen) gezet en weg was hun landelijke uitzicht. Nu kan ik wel begrijpen dat privacy belangrijk is wanneer het tuin terras zo’n 30 meter schuin bij elkaar vandaan ligt maar dat had prima opgelost kunnen worden met iets lagers en iets groens en was wat socialer geweest naar de andere partij.
Nu zijn wij dus de sjaak. De buurvrouw haar huis is zoals ik al zei 2 huizen verderop en we zien dat huis niet eens, zelfs als je met je hoofd om het hoekje van de muur kijkt zie je het amper liggen, daarom is het zo ontzettend selfish van haar, zeker als je weet dat zij echt een mega grote tuin heeft en alle ruimte heeft om te doen waar ze maar wat wilt.
Maarja haar grond loopt nu eenmaal zo’n 1o meter langs onze achtertuin en ze mag natuurlijk doen wat ze wil in haar eigen tuin, maar om ons nu niks van uitzicht te gunnen vind ik erg wrang.
Vorig jaar appte ze me al dat ze wilde praten over een afscheiding en ze vertelde dat ze graag een schutting wilde, wij gaven aan dat voor ons het huidige muurtje, wat een stukje hoog en een stukje laag is prima voldoet. Wij vinden het namelijk niet erg als ze ons incidenteel in onze tuin zou zien zitten, want we zien haar immers ook zelden lopen in haar tuin richting haar paardenbak, rechts achter in de verte of wanneer ze loopt naar haar broer.

We gaven aan dat een schutting ons erg verdrietig zou maken. Als ze er dan toch op stond om iets te plaatsten dan liever wat groens en het liefst niet zo hoog. Ze zou er over nadenken. Ik was erg opgelucht en had het volste vertrouwen dat dit goed zou komen want we gaan namelijk op prima voet met elkaar om. Nu kwam deze week dus de mededeling via de app waarin stond: ik plaats een schutting volgende week. Bam!
Er valt niet over te praten en we kunnen er niks aan doen helaas want ze plaatst het op haar grond, maar als iemand nu tegen me zegt beter een goede buur dan een verre vriend, zeg ik geef mij maar die verre vrienden die we hebben, die zijn ons dierbaar want van deze buren moet je het niet hebben.

Vandaag was het dan zover, 1 man die er nog geen 8 uur mee bezig is geweest en hij stond. (Werkt dus stuk sneller dan de buurjongen.) Waarom is iets lager voor haar geen optie dan houden we wat zicht? Nee hoor 2 meter hoog werd het helaas. Ach het is geen lelijke schutting maar zo jammer dit. Misschien kunnen we hem nog opleuken met wat decoratie. Mijn fantasie slaat alweer op hol want blijven kniezen zit niet in mijn aard.
Knibbel knabbel knuisje wie knabbelt er aan mijn huisje (tuintje). Ojee Eucalypta.