Tijdens onze Sri Lanka reis in januari/februari hadden we de impact al gemerkt van het virus covid-19, het toerisme had een dieptepunt, er kwam bijna geen toerist meer omdat er niet zomaar meer visa’s afgegeven werden in angst voor het virus. Maar eerlijk is eerlijk ik had nooit gedacht dat het allemaal zo zou gaan lopen en dat wij hier in Nederland na slechts een paar weken ook in de ban zouden zijn van dit virus. Het is vaak een ver van je bed af ding, natuurlijk leef je mee als je leest over vreselijke dingen die er in de wereld gebeuren maar als het dan ineens ook dichtbij gebeurd, schrik je toch wel even. Als ik over mezelf spreek, ik heb zo’n beschermd vertrouwelijk leventje dat ik wat dat betreft helemaal niks gewent ben. Ik maak me nu ook zorgen niet zozeer om mezelf maar om de gezondheid van de mensen om mij heen. Ik maak me zorgen om de mensen die ineens geen werk meer hebben en daardoor in de problemen kunnen komen. Wat een pittige tijd is dit en dit werkt nog vele maanden door want we zijn hier niet zomaar doorheen. Dit treft ons allemaal op de wereld. In welk land je ook leeft onder welke omstandigheden dan ook, we kunnen allemaal het virus krijgen daar is geen onderscheid in. Laten we hopen dat het snel onder controle is en laten we elkaar helpen als we het moeilijk hebben. Durf het ook te zeggen als je het moeilijk hebt en vraag ook om hulp als dat nodig is. Het is lastig maar we moeten ook proberen positief te blijven en te genieten van de mooie dingen die ook nog steeds gebeuren in ons leven.

Eigenlijk had ik op dit moment in Spanje gezeten om mijn verjaardag daar te vieren, zoals we dit bijna elk jaar doen. We hadden immers 8 jaar geleden op mijn verjaardag de koopovereenkomst getekend van onze Spaanse boerderij. Maar wat er daar nu gebeurd is helemaal met geen pen te beschrijven. Alles zit op slot, niemand mag de deur uit. De hele economie ligt daar op zijn gat. Heel triest voor de vele (vaak ook nog eens arme) mensen die in Andalusië wonen. Dat ik een paar annuleringen heb voor mijn huis, daar kom ik wel overheen. Ik werk gewoon nog in Nederland. Maar voor de mensen die nu helemaal niks meer verdienen is het uiterst zwaar. Fingers crossed dat het allemaal snel beter wordt.