Een fietstochtje van 10 km door de rijstvelden voor de boeg, fietsen door kleine dorpjes op een beetje een gammele citybike maar dat mocht de pret niet drukken. Voor Lesley was dat nieuw, rijstvelden van dichtbij zien, net felgroen gras met de voetjes in het water. Hier veel vlakke gedeeltes. Veel mooie natuur en vele pauwen gezien.Onderweg werd druk gezwaaid naar ons door de bewoners. Er waren geen toeristen in de buurt te zien vandaar wij voor de lokale mensen een bezienswaardigheid waren.

We stopten bij een prachtige grote oude boom, de stam bestaat uit vele takken, heel bijzonder om te zien, het is een super sterke Ficus boom ook wel Banyan genoemd. Aan 1 van de takken konden we zo boven het water slingeren.

Wat ons opviel was dat veel mensen rode tanden hebben, dat komt van een noot, de betelnoot. Betelnoot is bitter en heeft een licht stimulerende werking, een beetje als een sterke kop koffie. Ze pruimen de noot gewikkeld in een blad met wat smaakmakers. Het gaat het hongergevoel tegen en heeft een licht euforische en opwekkende werking, het is verslavend.

Na de fietstocht reden de met de auto naar de volgende bestemming. In de ruïnestad Polonnaruwa, de tweede antieke koningsstad, kun je je vergapen aan de vele tempels. Deze stad nam de status van hoofdstad over van Anuradhapura in de 10e eeuw. We fietsten langs de restanten van paleizen en zagen stoepa’s en we stonden stil bij de grote Boeddha. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is een enorm gebied, daarom kozen we ervoor om het per fiets te bezoeken dat was best pittig, fietsen in de warmte heuveltje op en af. Gelukkig hadden we een parapluutje tegen de warmte.

Na het bezoek aan deze indrukwekkende oude ruïne stad vroegen we aan Siri onze gids om ons af te zetten bij een lunchtent waar ze alleen lokale gerechten serveren. We vielen weer met onze neus in de boter. Tientallen schaaltjes stonden er klaar voor ons, lekker van alles proberen. Het smaakte allemaal verukkelijk, ik ben een echt fan van de Sri Lankese keuken.