Er stond een stadstour door Colombo op het programma. We werden met ons ‘eigen’ busje opgehaald. Ons vervoermiddel voor de komende weken was zeer comfortabel, er was genoeg plek om ruim te kunnen zitten.

Maar om nu alleen maar met de stadstour in het busje te zitten vonden wel wat jammer, dit hadden wij anders verwacht. We stopten slechts 2 keer en voor de rest reden we gewoon door de drukke stad met zijn 13 districten heen en kregen we informatie over de plekken waar we langsreden. Toen we langs de hotels het Shangri-La en Kingsbury reden werd er verteld dat daar in 2019 op paaszondag een aanslag geweest was net zoals bij nog een ander hotel en een aantal rooms-katholieke kerken, in totaal 8 aanslagen, er zijn vele doden en gewonden bij gevallen. Afschuwelijk, we hadden de berichten daarover natuurlijk in het nieuws gelezen vorig jaar. Onze gids vertelde dat mede daardoor het toerisme uit Europo flink gedaald was.

Onze eerste stop was bij het onafhankelijk plein, een bijzonder half overdekt plein vol met pilaren. Sri Lanka is sinds 4 febr 1948 onafhankelijk na overheerst te zijn geweest door de Portugezen, Nederlanders en Britten. Er werden daar voorbereidingen getroffen voor aanstaande 4 febr, de minister komt dan ook, dus iedereen was al aan het repteren voor deze speciale dag voor de Sri-Lankezen.

De stop erna was bij het Nationaal Museum daar wordt de geschiedenis van Sri Lanka in kaart gebracht. Het bevat vele collecties en objecten die historische, artistieke en culturele waarde hebben.

Het is het grootste museum van het land, onmogelijk om alles te goed te bekijken in een paar uurtjes.

Nadat Siri onze gids en tevens chauffeur ons weer terug wilde brengen naar ons hotel reden we vlak langs een prachtige rode moskee, bekend onder de naam Jami Ul – Alfar, het was lastig stoppen daar in de drukke straat, dus we werden op ons verzoek gedropt en de chauffeur reed een rondje om ons later weer op te pikken.

Toen we weer in Negombo aan kwamen bezochten we een zeer kleurrijke Hindoe tempel.

Ongeveer 75% van de bevolking met name de Singalezen is boeddhist. De Tamils hebben het hindoeïsme vanuit India op Sri Lanka geïntroduceerd, 15% van de totale bevolking is op dit moment hindoe. Opmerkelijk is dat het hindoeïsme zich enigszins heeft vermengd met het boeddhisme. De rest van de bevolking is Christen of Moslim.

We waren eind van de middag weer bij ons hotel, tijd voor een lekkere duik in het zwembad. Het naast gelegen strand was perfect om de ondergaande zon rustig te bekijken.

We hadden geluk want die avond werd er bij ons hotel een vis BBQ georganiseerd in de tuin. Wij kozen ervoor omdaar te gaan eten en niet zelf een restaurant te gaan zoeken, het personeel had erg hun best gedaan om het er erg sfeervol te laten uitzien en er was zelfs live muziek aanwezig. We konden onze eigen vis uitzoeken voor maar €5 euro en hij werd perfect voor ons klaargemaakt op de BBQ.