Ons huis Hacienda la Suerte staat midden tussen de olijfboomgaarden. Dus hoe leuk is het om een uitje te doen met onze vrienden naar de olijven boerderij Molino Jabonero die zijn eigen olijfolie heeft en deze 100 Caños genoemd heeft, naar het water uit de bergen die via de 100 pijpjes uitmondt in de bron van de rivier de Guadalhorse.

Zelf hebben we ook 50 olijfbomen op ons land, wanneer we deze zouden plukken kunnen we deze brengen bij een fabriek en daar persen ze onze olijven dan samen met de andere olijven die gebracht worden door de mensen uit het dorp, met als resultaat een streek olijfolie. Helaas hebben wij geen tijd omdit te doen, omdat we niet in Spanje wonen en het teveel werk is voor ons op dit moment. Maar ik zou het graag een keertje willen doen maar dan moeten we daar echt de tijd voor nemen en we moeten de bomen ook beter onderhouden. De onderste takken eraf en het onkruid rondom weghalen.

Maar German van Molino Jabonero heeft wel tijd om zijn 5000 bomen te onderhouden samen met zijn personeel. Hij runt hun familiebedrijf dat al meerdere generaties goede kwaliteits olijfolie maakt. Zij selecteren de beste olijven voor hun eigen merk, de rest gaat naar de coöperatie Dcoop die wereldleider is van tafelolijfolie. De olijven die gebruikt worden zijn Hojiblanca. We kregen het hele proces uitgelegd van aan de boom tot in de fles. Op het erf staan nog oude onderdelen uit de tijd dat zijn opa het persen deed voor de olijfboeren uit de omgeving. Hij vertelde dat ze dat weer werkend proberen te krijgen met behulp van het water uit de rivier maar dat ze daar nog toestemming voor moeten krijgen van de Junta. (om het water te gebruiken). De stuwkracht van het water zorgt ervoor dat de machines gaan werken.

Nu we allemaal het verhaal achter de olijfolie wisten gingen we het vloeibare goud proeven, natuurlijk werd er ook verteld hoe gezond olijfolie is en hoe lekker je de gerechten ermee kan maken of aanvullen.

Ter afsluiting gingen we nog naar la Fuente de los Cien Caños. De 100 pijpjes uit de bergen.Normaal komt daar allemaal water uit maar tot onze grote schrik dit keer helemaal niks, zo droog was het geweest. Ik vind het altijd een geweldige plek om met onze gasten naar toe te gaan want het uitzicht is werkelijk schitterend hier.