Wat ontzettend leuk om nu ook al die verhalen te horen van mijn dochter die 3 maanden gereisd heeft door Azië, ik had de foto’s wel gezien en af en toe wat appjes gehad maar nu kon ze lekker alles vertellen. Echt een bijzondere reis hoor is dat geweest. Maar wat vind ik het leuk dat ik nu ook part ben van deze reis ook al is het maar de laatste dagen.

Gelukkig had ik geen last van en een jetlag ondanks het 6 uur tijdsverschil, ik vond het wel fijn om 2 dagen in het zelfde appartement te verblijven om zo even te acclimatiseren. Het gaf ons ook de tijd om Taipei te gaan verkennen. In de stad wonen ruim 2.6 miljoen inwoners. Taipei is één van de steden met de hoogste restaurantdichtheid van de wereld. We begonnen onze dag dan ook met een Taiwanese ontbijt, een tip van de host die overigens alleen maar Chinees sprak maar lang leve de translate programma’s. Toen we bij de, volgens onze host, zeer goede ontbijttent aan kwamen hadden we geen flauw idee wat we moesten bestellen, werkelijk alles was onbekend voor ons en niks stond er in het Engels. Van zoet tot zout hebben we van alles geprobeerd. Het ging ook van lekker tot ronduit niet te eten, maar we zijn wel weer een ervaring rijker.

Daarna gingen we met de metro die vlak bij ons moderne appartementsflat lag richting de één na hoogste toren van de wereld de 101. Wat een gepuzzel dat metro netwerk bij mainstation. Al die uitgangen op verschillende hoogtes naar metrolijnen, gewone treinen, highspeed treinen, bussen en dan heb je nog winkelcentra’s op verschillende verdiepingen en al die Chinese tekens, je zou er duizelig van worden. Maar we vonden de juiste lijn naar de 101. Ondanks dat de temperatuur goed was en je beslist geen jas nodig had was het bewolkt en toen we voor de kassa stonden om een kaartje te kopen voor de 101 werd ons verteld dat we beter een andere keer konden komen want er was maar 20% zicht.

We besloten het bezoek nu even over te slaan en te gaan shoppen in het ultra moderne winkelcentrum waar zelfs de favoriete winkel van mijn man in lag.

Begin van de middag hadden we een date, de organisatie Tourmeaway geeft gratis rondleidingen door de stad en wij hadden gekozen ons in te schrijven voor de Oldtown tour. Een zeer enthousiaste Taiwanese meid die zeer goed Engels sprak vroeg eerst aan de groep zich voor te stellen. Er zaten mensen in uit Singapore, China, Zuid Korea, Australië, Japan, Canada en Engeland. Lekker gemêleerd dus.

We bezochten een aantal belangrijke gebouwen uit het oude gedeelte oa National Taiwan Museum,The 228 Peace Memorial Park, The Presidential Office waar we vrij baan hadden omdat de weg afgezet was vanwege demonstraties, die trouwens veel gehouden worden hier in Taipei, dat geeft aan dat ze een land zijn waar je je mening mag uitten.

Bij Inner City Market, zijn diverse straatjes die aan beide kanten volgebouwd zijn met kraampjes, het schoenstraatje, het kledingstraatje, fruit en groente straatjes en s’avonds natuurlijk de markkraampjes met eten wat ze de nightmarket noemen,

Het historische gebouw Zhongshan Hall, The Red House gebouwd door een Japanse architect. We hebben ook wat lokale drankjes en hapjes geprobeerd en we zijn ook bij de beste ijstent geweest van Taipei waar je enorm veel verschillende en hele aparte smaken kon krijgen. Overval werd de geschiedenis of een leuk verhaaltje bij verteld. Het blijkt dat Nederland ook een belangrijk onderdeel is van de Taiwanese geschiedenis, het werd niet bezet maar er werd samengewerkt, dat wist ik helemaal niet.

Maar na dit alles, zei de tour guide, krijgen we als beloning een massage. Oh heerlijk dachten we, echter dat bleek een leuk grapje want we stopten bij een kiezel vloer waar je overheen kon lopen, net zoals de monniken doen. Pijnlijk joh, een enkele dapperling uit onze groep hield het vol om een stukje te lopen. Als het je goed lukt ben je helemaal gezond werd er verteld.

Op het laatst liepen we naar de wijk Ximending wat je een beetje doet denken aan Time Square. De jongeren komen graag in dit district en is heel hip, met vele bekende merken winkels. Na de tour besloten we te gaan lunchen met een stel andere meiden uit de groep en we gingen voor de beef soup.

We besloten daarna om een echte voetmassage te nemen, ik had erg veel last van vocht vasthouden waarschijnlijk door het vliegen en de plotselinge warmte, wellicht kon dit helpen, ze zeggen immers dat voetreflex alle punten van je lichaam pakt. Nou het leek wel alsof ik weer over de stenen liep, alles was pijnlijk. Terwijl Cheyenne naast me heerlijk lag te relaxen moest ik mijn tanden op elkaar bijten. Na dit “ontspannen” gebeuren gingen we terug naar de hippe wijk en kochten we alle twee sketchers, lekker voor mijn voetjes en zo vallen we niet uit de toom want werkelijk iedereen hier in Taipei loopt op gympies. Tussen de moderne winkeltjes stonden toch ook wat schattige eet stalletjes en bubbeltea kraampjes op de straat. Er kwam uit 1 kraampjes een afschuwelijk geur, de stinky Tofu. Chey wilde dat wel proberen, het is enorm populair hier. Ik waagde ook een hapje maar die geur is zo enorm overheersend dat we toch beide er over eens waren dat dit bakje in de prullenbak moest belanden.

Taipei heb ik ervaren als een prettige stad met een lekkere temperatuur, veel groen, goed openbaar vervoer, de mensen zijn vriendelijk hebben een wereldse houding, ze zijn behulpzaam, wachten netjes in de rij, zijn beleefd, het is een creatieve stad vernieuwend met opkomende hippe tentjes, de straten worden verlicht met veel neon reclame, het is een waar eet paradijs, het is fiets vriendelijk. Ik vind het een onontdekte parel. Op morgen naar de rest van dit land. In zijn totale oppervlakte is het net iets kleiner dan Nederland maar heeft wel 24 miljoen inwoners.