Zoals jullie weten ga ik er regelmatig een paar daagjes tussenuit en daardoor red ik het niet met mijn 4 weken vakantie die ik van de baas krijg. Ik koop elke maand een dag zodat ik toch 3 weekjes erbij heb per jaar. Verder neem ik mijn dagen ook slim op. Ga op donderdagavond vaak weg en kom maandags terug. Ik schuif dan namelijk die week mijn vrije vrijdag naar de maandag, als ik maar zorg dat ik 4×9 werk die week.

Zo had ik dat voor deze vakantie ook gedaan, donderdag nog gewoon de hele dag gewerkt en uit het werk om 6 uur door naar Schiphol, is maar 2 haltes vanaf mijn werk namelijk. Om 9 uur ging mijn vlucht met KLM naar Taipei. Ik kwam daar na 12 uur vliegen om 3 uur lokale tijd aan. Cheyenne stond me op te wachten en wat was ik blij haar weer te zien.

Een uurtje eerder was zij vanuit Kuala Lumpur gevlogen naar Taipei, ook nog 5.5 uur vliegen hoor. Oorspronkelijk zou ze 3 uur moeten wachten op mij maar ze had 2 uur vertraging. Ze kwam op een andere terminal aan dan ik dus moest ze nog met een metro, ook kocht ze gelijk een locale simkaart dus uiteindelijk heeft ze helemaal niet lang hoeven wachten, want ik mocht mijn 7.5 kilo zware rugzak gewoon meenemen als handbagage en kon direct doorlopen naar de uitgang.

We kochten direct een easycard op de luchthaven, dat is een ov chip kaart die je kunt opwaarderen. Cheyenne had een dag geleden een Airbnb geboekt in New Taipei ongeveer een halfuurtje van de luchthaven. Er bleken 2 lijnen te zijn die richting het main station in Taipei gingen, de speed express lijn die slechts een paar stops heeft en de metro die bij alle haltes stopt. Wij hadden natuurlijk de verkeerde gepakt en moesten overstappen, maar geen probleem voor mijn slimme dochter, ze pakte haar mobiel erbij en wist precies waar we waren op google maps en hoe we moesten lopen naar onze overnachtingsplek. Het bleek een appartement te zijn in een moderne hoge flat. Het zag er prima uit met een kleine keuken en badkamer met zelfs een wasmachine erin. Er stond een vreemd drankje klaar. Inmiddels weet ik dat dat drankje, koude thee is met bubbels en enorm populair is in Taiwan, samen met de milktea, die zowel warm als koud en ook met bubbels gedronken wordt. Die bubbels zijn een soort ronde balletjes van Tapioca en worden gemaakt van cassave, het smaakt nergens naar en zijn een beetje gummie, de tea zit in een plastic beker en het is geseald aan de bovenkant en daar dien je een breed rietje doorheen te steken en het zo op te slurpen.

Nadat we onze bagage gedropt hadden en ons opgefrist hadden, gingen we een nightmarket zoeken om lekker wat te eten. We besloten niet de meest populaire te bezoeken naar meer een lokaal gewilde. Deze night markten zijn enorm populair en je hebt er in elke stad diverse van. Soms zijn het alleen eet stalletjes maar soms staan er ook andere kraampjes tussen van kleding tot huishoudspulletjes en je kunt er soms ook spelletjes spelen. We gingen nu naar een markt met alleen eetstalletjes. We besloten eerst de zeker 100 meter lange straat door te lopen om te kijken wat er allemaal aangeboden werd. Later leerden we dat als je iets lekkers ziet je het direct moet bestellen want er is echt te veel en het later terug vinden is echt lastig.

Bij sommige kraampjes staan tafeltjes met kleine plastic stoeltjes, je schuift allemaal bij elkaar aan. Het is een drukte van jewelste en we besloten echt van alles te proberen als het maar niet te gek is.

Wat me direct opviel is dat er bijna niks in het Engels staat aangegeven en dat marktkraamhouders ook maar een paar woordjes buiten de grens praten. Logisch eigenlijk want je ziet er vrijwel geen Westerse toeristen. Ik viel dan ook best wel op met mijn blonde haar. Maar de Taiwaneese mensen zijn heel beleefd en ze staren niet. Ze staan ook keurig in de rij op hun beurt te wachten. Het grappige is wel dat de stad zo modern is met de hoge torenflats maar dat je wel van deze leuke kleine kraampjes op de markt ziet waar iedereen hun eten haalt, het is een mix van oud en nieuw. Ik denk dat er weinig thuis gekookt wordt. Hoewel je leuke prijzen betaald op de markt viel het me wel op dat Taiwan niet spotgoedkoop is zoals de rest van Azië.