Deze vakantie hadden we een autootje gehuurd waar veel in past. Foeilelijk maar oh zo handig, we konden met gemak wat extra ligstoelen voor bij het zwembad ermee vervoeren. Je ziet dit model heel erg veel in Spanje en van allerlei verschillende merken.

Gekscherend noemden wij het de pausmobiel, lachend zongen we popie jopie joop, maar eerlijk is eerlijk hij reed heerlijk en we zaten er zalig in, zowel voor als achterin. We reden in een klein uurtje naar Zuheros, een sfeervol dorpje omringd door olijfboomgaarden en het behoord zeker tot 1 van de mooiste witte dorpjes van Andalusië. We hadden hier al eens eerder rondgelopen ongeveer 9 jaar geleden dat was nog voordat we onze Hacienda in het bezit hadden. Dit keer hadden we een ander doel, ik had afgesproken met een Spaanse gids die ons bij Iberfauna een rondleiding ging geven. We kregen eerst een korte video waarin de bedreigde diersoorten uit de omgeving besproken werden. Verder liet de video zien dat de mens ook een duidelijke rol speelt in de problemen die er ontstaan in de natuur door bv veel afval (plastic bv) te laten rondslingeren. Hier bij Iberfauna worden dieren opgevangen die uit de regio komen en niet meer in staat zijn zelfstandig in de natuur te leven.

Sommige zijn gewond geraakt veelal door invloeden van buitenaf, afval of verkeer of omdat ze door mensen als huisdier zijn gehouden, wat eigenlijk helemaal niet kan en dat de mensen daar later pas achter komen.

De dieren krijgen bij Iberfauna een leven in een natuurlijke omgeving die wel omheind is met een hek. De gids vertelde ons alles over de dieren die daar wonen. De gids sprak alleen Spaans dus dat was een behoorlijke uitdaging voor ons. We kregen wel een Engelse folder en in onze groep zat een Spanjaard uit Barcelona die wel een paar woordjes Engels sprak, dus als wij het niet begrepen kon hij wel wat vertalen. Wat we zeker meekregen was dat de gids zeer bevlogen vertelde. Je merkte dat het iemand is die zijn job met veel plezier deed en vol dierenliefde.

Er was ook biologische tuin waar groente verbouwd werd die vervolgens weer gevoerd worden aan de boerderij dieren die er ook leven, zoals kippen, eenden, ganzen, ezels,  konijntjes en zelfs een zwijntje, die ze grappig genoeg George Clooney genoemd hadden. Maar verder leven er daar veel wilde dieren zoals vossen, moeflons, wolven, wilde civet katten, lynxen, bunzingen en roofvogels. Het was prachtig om te zien hoe ze gevoed werden en we mochten zelf ook de vos voeren.

De omgeving was prachtig en we hadden vanuit Iberfauna goed zicht op het mooie witte dorpje Zuheros. We hebben er in totaal ruim 2 uur rondgelopen en vonden het fantastisch en dat voor maar €8 pp.