Op kerstavond zei Lesley tegen mij zullen we ergens met z’n twee een klein hapje gaan eten, de hele kerst zijn we op visite of krijgen we visite, dus nu even gezellig saampjes en niet teveel eten, gewoon iets kleins. Wat leuk reageerde ik verrast. Meestal ben ik de initiatief nemer daarin dus dit was een leuke spontane actie. Wij naar het strand. Daar heb je 4 tentjes om wat te eten, echter 3 waren er dicht en 1 was open maar daar kon je alleen een 4 gangen diner nuttigen. Dat was to much met de aankomende vreetdagen voor de boeg. Dus wij verder zoeken, we belanden bij een leuke boerderij omgetoverd tot restaurant, helaas deze was gesloten vanaf 16.30. Toen naar een nieuw restaurant, ook dicht, daar werd namelijk een kerstconcert gegeven en de rollators stonden in de gang. Toen naar het centrum, daar zal toch wel iets open zijn, nou we hadden dikke pech, alleen de dure restaurants waren open en daar werd ook alleen een menu geserveerd. Zelfs de 2 pizzeria’s die het dorp rijk is waren dicht. De kroeg was wel open maar daar serveren ze geen eten. Gelukkig brandde er wel licht bij de snackbar, dus op kerstavond bestelde wij bij de Chinese eigenaren van de frituurtent een lekker patatje oorlog met een Amsterdamse van Dobbe kroket.

Daarna doken we toch maar de kroeg in en bestelden we een IJnde jaars biertje van brouwerij het IJ. Later schoof onze dochter ook nog aan want wij hadden een missie later deze avond.

Voor het eerst van ons leven wilden we namelijk de nachtmis een keer bijwonen op kerstavond. We hoorden de bellen al ruim van te voren roepen, dus togen wij naar de kerk. Deze prachtige katholieke kerk ligt tegenover het huis van onze dochter. We kwamen een half uur voordat de mis begon binnen en de kerk zat toen al bijna helemaal vol. Gek genoeg hield iedereen zijn jas aan, dat vond ik vreemd.  Ik had gedacht dat iedereen in zijn mooiste kleren uitgedost voor kerst daar zou gaan zitten. Als je het nog nooit hebt meegemaakt heb je daar een bepaalde voorstelling bij. Ook de dienst liep anders dan ik dacht, deze werd een beetje monotoon voorgelezen uit een boekje, dit boekje kregen we allemaal bij binnenkomst en daar stond ook het programma in. Wij waren flink elke keer aan het bladeren want echt overzichtelijk vonden wij dit als leek niet. Ik had gedacht dat er een soort inspirerende kerstspeech gegeven zou worden en ook dat er een mooi kerstverhaal verteld zou worden ofzo, maar niks van dit alles. De zang was wel heel mooi, soms zong het koor alleen en als er in het boekje samenzang stond dan mochten we ook meezingen, dat deden wij natuurlijk uit volle borst bij de bij ons bekende nummers, Stille nacht, de hertjes lagen bij nachte en bij Gloria in excelsis. Daar beleefden we veel plezier in, lekker mee galmen, want de akoestiek is prachtig in de kerk.

Ik vond ik bijzonder om een keertje meegemaakt te hebben en op het laatst kregen we een hand van de pastoor en hij wenste ons een zalig kerstfeest, hoe mooi kan je kerst beginnen.