Al jaren komen mijn ouders in de Elzas in Frankrijk. Eten daar in een klein keldertje, lopen door de wijngaarden en kopen bij hun favoriete wijnboer heerlijke flesjes Gewurtzstraminer, Pinot Blanc, Pino Gris en Riesling. Zelf zijn we 2x mee geweest. Maar onze dochter moet het met verhalen doen. Elke keer zei ze “Daar wil ik ook graag een keer heen”.
Nu plan ik ieder jaar een moeder dochter weekendje met haar voor haar verjaardag, zij is net als ik meer van de belevenissen dan van een gewoon cadeau. Dus ik had met mijn moeder tijdens een lunch zitten bekokstoven dat het er dit jaar maar eens moest van gaan komen om naar de Elzas te gaan. Maar dan niet alleen samen met mij maar ook de rest van de familie mee. Ze wordt immers 25 jaar en dat is een speciaal jaar voor een speciale verrassing. Ze is pas in november jarig maar naar de Elzas moet je beslist eind september gaan als de wijnoogst plaats vind. Helaas konden mijn zoon en schoondochter niet mee dus werd het een tripje met z’n vijfjes. We hadden besloten dat we haar wilden verrassen. Dus zij dacht dat ze met mij ergens naar toe ging, ik had alleen verteld, we gaan met de auto en je moet je paspoort mee en makkelijke kleren en schoenen.

We gingen eerst vrijdagochtend nog naar een huis kijken met z’n drie, daarna zetten we Lesley af bij ons huis en reden Chey en ik door. Wat ze natuurlijk niet wist was dat mijn ouders op de hoek stonden te wachten en Lesley oppikte en doorreden naar Maastricht waar we zouden gaan lunchen met elkaar. Onderweg moesten wij tanken en daardoor stoven mijn ouders ons voorbij. Onderweg begon ze al te gissen, gaan we naar België? Naar de Ardennen, of gaan we naar Antwerpen, Brussel of Brugge? Of gaan we naar Duitsland of toch Frankrijk, nee dat zal wel niet want dat is te ver.

Toen we bij Maastricht aankwamen en door de wijk reden op weg naar het restaurant zei ze “ik weet het we gaan slapen dat het hotel/restaurant waar ik jou mee verrast had toen je 50 werd’. Ik zei “ ja daar gaan we inderdaad eten maar het is niet onze eind bestemming” Toen we het terras op liepen en ze daar oma en opa en haar vader zag zitten was ze helemaal in de war, hé dit had ik echt niet verwacht en op haar gezicht verscheen een dikke grijns. Ze leuk dit. Mijn moeder hart maakte een sprongetje, daar doe je het voor om je kind zo blij te zien. Na een heerlijke lunch buiten op het terras bij restaurant Sofa reden we via Luxemburg door naar Frankrijk. In 1 dag doorkruis je dan even 4 landen. Het was al met al een behoorlijke rit, we kwamen s’ avonds om 20.30 uur pas aan, we hadden file gehad. We hoorden onderweg de wijn al roepen, drink mij, drink mij.

Het bleef niet bij één wijntje. Middernacht lagen we teut en bekaf in ons bedje. De volgende dag ontbeten we op z’n Frans met croissants en Franse kaas en homemade jam in het beroemde keldertje. Zo gezellig. Al vroeg begonnen we aan de wandeling door het prachtige gebied rondom Riquewihr. Onderweg zagen we dat sommige druivenranken al geplukt waren en andere zaten nog helemaal vol. We snoepte wat af van de heerlijk druiven, de één nog lekkerder dan de andere. Het weer was subliem, beter hadden we het niet kunnen hebben. Aan het eind van de dag begon het wel te regenen maar toen hadden wij een wijnproeverij in de wijnkelder van Jean Marc, het vast wijn boertje waar mijn ouders inmiddels al 30 jaar komen. Toen we s’avonds weer op pad gingen om te eten was het weer droog.

We aten in een leuk restaurant, maar helaas stond er op de kaart veel varkensvlees en dat eet Cheyenne niet, dus dat was wel een beetje jammer. Na het eten dronken we buiten op het terras van een ander restaurant in het gezellige straatje van Riquewihr centrum, naast ons appartement, nog een kopje thee. Jammer genoeg was dit de laatste avond van ons tripje want op zondag moesten we de hele dag rijden om weer thuis te komen. Onderweg in Luxemburg hebben we nog geluncht. Mijn ouders bleven een nachtje nog slapen daar en gingen daarna door naar Duitsland. Maar wij moesten met z’n drie weer gewoon werken op maandag. Het was een super weekend en onze auto lag natuurlijk helemaal vol met de heerlijke wijntjes van Jean Marc.