Onze laatste dag alweer in Denemarken van deze trip, time flies when you’re having fun. Het was zo ontzettend leuk te zien hoe ze in Denemarken wonen en om te horen hoe ze het ervaren. Het is toch best wel een stap, een geheel ander leven ineens, zo van een loonwerker naar een ondernemer van een prachtige bed and breakfast in Varde.20161128_104014

Ik was ook zo blij te merken dat de kindertjes het zo goed doen alle drie. Mart die is helemaal in zijn element, de tractor/maaimachine is zijn lust en zijn leven, toen ik vroeg: Mart, hoe ga je straks je nieuwe zolderkamer inrichten vertelde hij dat hij allemaal tractor posters op zijn muur wil hebben. Hij heeft zelfs al een baantje bij een boer als kleine hulp.

De meisjes konden al een aardig woordje Deens, zo knap hoe snel ze dit oppakken. Ramon en Esther zijn druk bezig met taallessen om het Deens zich snel eigen te maken en ze hebben ook al diverse vriendschappen gesloten. Ze hebben in een korte tijd hun draai best al gevonden en dat is goed om te zien.

Volgend jaar zullen ze het best heel druk gaan krijgen met hun eigen bedrijf. Ze zitten lekker dichtbij legoland en ook dichtbij de kust dus dat zal vele vakantiegangers aantrekken.

bed-and-breakfast-2-stilbjerg-200x300

Voordat wij op het vliegtuig stapte zijn we nog naar het oudste stadje van Scandinavië geweest: Ribe, een schattig 17 eeuws vikingstadje en leuk om even doorheen te wandelen.20161128_115244

We reden terug naar Dragor waar ook de luchthaven vlakbij is en daar hebben we tot slot in een bistro een heerlijke biefstuk gegeten.

Denemarken lijkt veel op Nederland maar er zijn mij toch wel een aantal dingen opgevallen:
Het land is groter maar heeft minder inwoners.
Er zijn veel Nederlanders boerenbedrijven begonnen.
Het is voor ons vrij duur om uiteten te gaan of een drankje te drinken.
De Denen zelf hebben dat niet in de gaten omdat de lonen hoger liggen.

En typisch Deens lunchgerecht is een smorenbrod belegt met vis of vlees en je ziet veel snack worstententjes in dorpjes of steden.
Een pot koffie op tafel en iedereen schenkt zelf in.
De Denen zijn minder gehaast en zijn erg relaxt alhoewel ze meer opzichzelf zijn en best wel houden van regeltjes.
Ze geven elkaar een hug als ze elkaar zien, geen 3 zoenen zoals wij.
Het is er vroeg donker.
De mensen zijn erg gelukkig en tevreden hier.

Nu dat laatste gun ik mijn broer met zijn gezinnetje ook en met dat gezegd te hebben sluit ik hierbij ons weekendje Denemarken af.

download

Oh ja, wil je ook een keertje bij hun logeren, dan vind je hier hun website:
http://www.stilbjerg-bedandbreakfast.com