Najaar in Spanje is onvoorstelbaar, het kan behoorlijk zonnig zijn maar het kan ook net zo herfstachtig zijn als hier in Nederland. Wanneer het flink regent kan het water zijn weg niet vinden in de gort droge aarde, want tussen mei en september valt er namelijk vrijwel geen druppel, daardoor kan het water wel tot een halve meter hoog blijven staan met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn wij dit jaar de dans ontsprongen maar in Malaga Stad was het een chaos vorige week.img-20161204-wa0003

De blaadjes van de druivenstruiken en de blauwe regen vallen eraf in dit jaargetijde, gelukkig blijven de steeneiken, de olijven en de coniferen mooi groen, zodat het er niet geheel kaal uit ziet. Het landschap is nog steeds prachtig. img-20161208-wa0007Het najaar is de ideale periode om te snoeien en nieuwe boompjes te planten, mijn moeder en vader zijn er maar druk mee en mijn vader heeft een heel nieuw watersproeisysteem aangelegd, alvast voor de hete zomer periode omdat dan veel nieuwe plantjes het niet redden zonder water.img-20161003-wa0007

Het zwembad wordt weer afgedekt daar kan in deze periode echt niet in gezwommen worden ondanks dat het soms wel over de 20 graden is overdag. img-20161210-wa0002Veel mensen denken dat het in Spanje altijd warm is maar als de zon ondergaat is het gewoon frisjes en bedenk eens als je in Nederland de kachel uit hebt staan een paar dagen hoe koud het kan zijn, nu dat is in Spanje ook zo, in een oude Spaanse boerderij heb je namelijk geen centrale verwarming die in no time je hele huis opwarmt. Nee daar moet je het doen met gaskacheltjes, een palletkachel en een openhaard. Maar desondanks is het een heerlijke periode om in Spanje te verblijven, fantastisch om de prachtige steden te bezoeken, Malaga, Sevilla, Granada en Cordoba, het is niet druk en zo heb je de tijd om alles op je gemakje te bekijken. Nog steeds kun je regelmatig nog overdag buiten lunchen, maar s’avonds moet je lekker naar binnen met de haard aan.33-livingroom-house-2

Zelf gaan we ook graag deze periode naar Spanje, het is een andere beleving omdat je meer binnen zit. Ons huis is zo knus en gezellig dat we ons er heel comfortabel voelen. Mijn ouders zijn er nu 2 weken en daarna gaan wij.

Het zal een bijzondere kerst worden, want mijn schoonmoeder is onlangs overleden en normaal was ze altijd 1 dag bij ons, dus het gemis zal groot zijn.

Eerst gaat Lesley een paar dagen met zijn jongste zus Elvira erop uit naar het Alhambra bijvoorbeeld en daarna komen Cheyenne en ik en gaan we er met elkaar een bijzondere tijd van maken. Heb er zin in!