Wie droomt er nu niet van om een buitenlands tweede huisje te hebben.

Bij slechts enkele blijft het bij dromen en die doen het gewoon. Nou ja gewoon, er komt best wel wat bij kijken.

Huren lijkt in de eerste instantie een stuk makkelijker dan kopen, maar ook dan moet je maar net het juiste pand vinden voor de juiste huurprijs en vaak moet je ook nog wat eigen geld hebben om het wat op te knappen.

Een tweede huis huren en in je eigen land blijven wonen wordt eigenlijk bijna niet gedaan. Je zit vast aan een contract en hoe zit het dan met de woningverbetering die je zelf doet en met de kosten als er wat met een huis is, hoe zit het met verzekeringen en andere vasten lasten en mag je het dan zelf ook nog doorverhuren, daar moeten echt hele duidelijke afspraken over gemaakt worden en op papier worden gezet. Meestal kiezen mensen, die voor een lange periode gaan huren, er toch voor om er zelf permanent te gaan wonen.

Bij het kopen van een tweede huis komt ook heel veel kijken, je moet dan heel wat centjes in je huis steken, geleend of niet, je moet altijd eigen geld meenemen want je krijgt maar een hypotheek voor 70% van de getaxeerde waarde van het pand.

Hier geldt ook de vraag, wat wil je ermee doen, ga je er alleen zelf gebruik van maken, of ga je het ook verhuren of is het alleen een investering voor de toekomst? Duidelijk wel is dat alle kosten voor jou zijn en alle inkomsten na aftrek van de belastingen, hypotheek etc ook voor jou zijn.

Allemaal afwegingen die je moet nemen, je moet doen wat jij vindt dat het beste bij je past.image

Iedereen is anders, iedereen maakt andere keuzes.

Het kunnen mensen zijn die niet meer werken, bv met pensioen zijn en die dan een soort tweede Nederland in een warm land creëren, ze zoeken een plek dichtbij de kust daar waar veel andere Nederlanders ook wonen en gaan dan ook veel met taalgenoten om of het zijn bv rustzoekers met een klein huisje in de campo. Ze komen en gaan wanneer ze zin hebben, ze hebben alle tijd.

Het kunnen mensen zijn die een eigen bedrijfje gestart zijn, steeds vaker zijn dat mensen die iets met toeristen van doen hebben. Ze komen regelmatig om zaken te doen.

Een B&B runnen(zowel huur als koop) vanuit een tweede huis situatie is haast niet te doen omdat je er permanent moet wonen om alles te regelen voor de gasten oa het ontbijt verzorgen etc etc of je moet daar ook weer iemand voor in dienst nemen wat het allemaal heel erg complex maakt omdat de gasten soms maar 1 of 2 dagen blijven en verschillende kamers huren.

Het kunnen ook mensen zijn die in Nederland gewoon werken, ze gaan slechts een paar weken per jaar erheen en vanuit Nederland regelen ze alles, wanneer ze het huis gaan verhuren stellen ze een aantal waarnemers aan en voor hen is hebben van een tweede huis behalve plezier ook een investering in hun toekomst, elk jaar wordt het huis een stukje meer afgelost.

20150614_164849

 

Die laatste groep zijn wij, wij hebben ervoor gekozen om te kopen, we hebben er wel over nagedacht om er nu ook al te gaan wonen. Maar om dan je eigen inkomen te verdienen in een land waar heel veel werkeloosheid heerst is best een pittige klus, het kan bijna alleen als je een dikke spaarrekening achter de hand hebt voor de periodes dat het wat minder gaat.

Dus om nu een B&B te gaan starten en daar te gaan wonen is voor ons een te groot risico. Als de inkomsten uit je B&B het enige  inkomen is wat je hebt, ga je het niet redden hadden we berekend, je moet namelijk alles daarvan betalen, je hypotheek, je verzekeringen, je belastingen en je levensonderhoud. Niet te doen, want de maanden waarin je gasten krijgt is meestal maar van mei tot oktober en dan ook niet eens elke dag of week.

Het valt mij op dat het heel vaak mensen zijn van 45+ die deze stap wagen (lekker het roer omgooien) maar helaas  hebben we inmiddels al vele mensen zien stranden. Ze hadden er toch een te romantisch beeld bij of ze zijn gaan zitten in een gebied  waar de concurrentie heel erg groot is en ze gewoon niet genoeg verdienen of ze hebben heimwee.

Wij hebben ervoor gekozen om niet hutje mutje te gaan zitten aan de kust en daardoor is onze doelgeroep ook beperkt. Onze doelgroep zijn mensen die net als wij van rust en de natuur houden en op zijn tijd de drukte willen opzoeken, mensen die voor een week of langer willen boeken, omdat ons huis groot is zijn het vaak meerdere gezinnen of vriendengroepen.

Nu na 3,5 jaar een tweede huis te hebben weten we dat onze keuze om gewoon in Nederland te blijven werken de juiste is geweest, we hebben ontdekt dat we er goed aan gedaan hebben om het roer niet helemaal om te gooien en daar te gaan wonen, we zijn nog teveel gehecht aan alles hier in Nederland.

Hoewel het verhuren van het huis wel veel kopzorgen geeft, geeft het ook veel plezier als we tevreden huurders hebben.

Met de opbrengsten betalen we de vaste lasten en hopen zo over een aantal jaar als we niet meer werken een maandje hier en een maandje daar te zijn, dat lijkt me pas ideaal. Ik sluit echter ook niet uit dat we het huis misschien tzt inruilen voor een kleiner object wat minder werk met zich mee brengt.

Nu gaan we een paar weekjes per jaar naar onze prachtige ruime Spaanse Villa om te genieten en hebben we doordat we nog steeds een full-time baan hebben en het Spaanse huis af en toe verhuren ook nog de mogelijkheid om soms een weekendje of een weekje ergens anders naar toe te gaan.

Ik weet nu dat dit is waar ik de hele tijd naar op zoek was, de hectiek in mijn leven, het buitenleven, de spanning, het avontuur, de beleving, dit is wat mij gelukkig maakt, dit is mijn Spaanse geluk.