Ik heb de laatste tijd een enorme behoefte om andere plekken van de wereld te ontdekken. Wellicht komt dat omdat we de laatste 3.5 jaar en ook eigenlijk jaren daarvoor tijdens de onderzoeksfase alleen gefocust waren op Spanje. We hebben daar veel tijd, energie en geld in gestoken. Nu loopt het allemaal lekker en nu is er ook weer plek in mijn hoofd voor andere zaken. Eind vorig jaar waren mijn gezin en ik door mijn ouders meegenomen naar Amerika om hun 50 jarig huwelijksfeest daar te vieren,echt helemaal geweldig was dat, ik ben met mijn dochter ook nog samen voor een leuke weekendtrip naar Istanbul geweest en nu in het jaar 2016 wilde ik lekker met mijn man weg. Een mooie gelegenheid diende zich daarvoor gelijk aan in januari, namelijk onze 27e trouwdag op 25 januari.

We vertrokken op zaterdag 23 januari in de vroege morgen gebracht naar de luchthaven door Chey, om naar Boedapest te vliegen. We vlogen met KLM, toch wel heel lekker hoor, ruime plekken en lekker wat te eten en te drinken en het ticket was al zo goedkoop, slechts €100 retour.

Ik vind het altijd leuk om met openbaar naar het hotel te gaan, dit omdat je dan direct wat van het land ziet en tussen de locals bent. We gingen eerst met een bus tot aan het eindpunt van het metrostation en toen met twee verschillende metro’s. Na ruim een uur waren we al bij het art hotel Bohem wat maar twee minuten van de halte af lag, voor een bedrag van slechts €2.20. Als we met de taxi waren gegaan had dat €35 gekost, dus dat was snel verdient.

Boedapest is verdeeld in verschillende wijken en ons hotel ligt in Belváros, vlakbij tramhalte Fövám Tér. Een geweldige plek midden in het centrum met op loopafstand alle highlights.20160123_142456

Het was koud, erg koud, rond de -6, maar het voelde nog kouder, misschien moesten we er ook even aan wennen, gelukkig had ik handschoenen en een muts mee, die waren echt nodig.markt Vlakbij ons hotel doken we de overdekte markthal in.20160123_150229 In deze hal kun je beneden je groente, fruit, vlees, vis, noten en brood kopen maar boven heb je behalve allerlei souvenirs van poppetjes, paprika potjes en tafellinnen ook een aantal leuke eettentjes.20160123_150312

Ik was gelijk gefascineerd, eten wat ik nog nooit op die manier gegeten had lag er. Of je kon een rond uitgehold brood kopen waar goulash in geschept werd, wat je aan kon vullen met een rijst mengsel en/of salade en saus of je kon een driehoek broodje bestellen met diverse braadworstjes en zuurkool erin of een gefrituurd plat brood met zure room, kaas en ui of de goulashsoep. Wij deelden samen het uitgeholde brood met goulash, maar goed ook want het was erg veel en onwijs lekker, maar erg comfortabel eten was er niet bij want je stond aan een statafel en het was bere koud binnen.20160123_144247

Die dag hebben we de omgeving van het hotel bekeken, we zagen direct dat Boedapest een bijzondere stad is, met vele mooie grote gebouwen. Tussen de heuvels van Boeda en het vlakke Pest ligt de rivier de Donau met een aantal prachtige bruggen ertussen. In heel Hongarije wonen 10 miljoen mensen waarvan ongeveer 2 miljoen in Boedapest. Een blikvanger is de mooie kerk Szent István Bazilika vernoemd naar de eerste koning van Hongarije, s’avonds is deze kerk prachtig verlicht. 20160123_171232Het leuke aan deze stad is dat je veel monumentale gebouwen ziet maar ook veel hippe dingen, zoals mooie muurschilderingen.20160124_133830

Overal heb je leuke eettentjes. Wij gaan met het boekje 100% Boedapest morgen de stad helemaal verkennen.20160123_210942

De eerste avond hadden we aan de receptie gevraagd waar we lekker tradioneel konden eten en op de hoek van de straat bleek een geweldige tent te zitten, Chef café. Aan de naam zou je denken dat het een café is maar niks is minder waar, het is een restaurant waar je nog echt de ouderwetse klant is koning bediening krijgt. De enthousiaste ober sprak veel talen vloeiend, Italiaans, Frans, Engels en zelfs een beetje Nederlands. Super lekker gegeten voor nog geen €50.

Bekaf na onze eerste dag doken we ons heerlijke bedje in. Wat een gave stad.