Uit een stedenboekje kan je leuke tips halen zeker de boekjes van 100% maar de leukste tips krijg je toch van de locals.

Je moet echt een Kumpir proberen werd gezegd. Nooit van gehoord, het is bekend Turks streetfood.Kumpir Het blijkt dus een gestoomde aardappel te zijn die met schil en al geserveerd wordt. Je snijdt de aardappel open doet er boter en kaas in en prakt het zorgvuldig door elkaar, vervolgens kan je diverse combinaties maken van allerlei verschillende salades, bv couscous, huzarensalade, gewoon sla, tomaat, augurk, sausjes etc etc.  Het is een super smakelijk vegetarisch gerecht. Het plekje wat beroemd is om zijn lekkere Kumpir is Ortaköy. 20151214_135156Daar staan tientallen kraampjes naast elkaar, die de Kumpir verkopen voor slechts 15 lira. Het is een gezellig plekje aan het water onder de grote Bosporusbrug, het plaatsje is ook erg bekend om zijn talloze cafés en barretjes.20151214_123213 Wij deelden deze heerlijke grote aardappel en aten het op aan de gezellige kade. Daarna nog een lekker kopje Turkse thee(çay) met uitzicht over het water. Leuk om te doen.

??????????????

Een andere bekende must try streetfood is Balık Ekmek, het is een broodje makreel met ui en sla voor slechts 8 lira. Natuurlijk wilden we dat ook proberen, het is een simpel broodje maar heel erg lekker en de sfeer is er erg goed, je zit echt tussen de locals op een klein houten krukje te eten.

??????????????

Dagelijks eten duizenden mensen dit broodje vis in Eminönü naast de Galatabrug. Er staan 3 mooi gekleurde bootjes die behoorlijk heen en weer gaan op het water, het is een wonder dat de verkopers nooit zeeziek worden.20151214_170414

Er zit ook 1 tentje onder de Galatabrug waar je deze vis kan eten, de rest van de restaurantjes onder de brug zien er wel leuk uit maar de irritante obers die je zowat naar binnen proberen te trekken stootten juist af in plaats van aan. Het schijnt ook dat je daar als toerist erg moet opletten, vraag duidelijk wat het gerecht wat ze promoten kost anders betaal je echt de hoofdprijs.

??????????????

Wat je verder nog als streetfood kan kopen zijn de Kestane kebab, geroosterde kastanjes, koop deze alleen wat vroeger op de dag, bij de vele rijdende kraampjes want anders liggen ze de hele dag op het houtskoolvuur en daardoor worden ze een beetje te taai.istanbul-kastanjes-hd

Om je bezoek aan Istanbul compleet te maken moet je ook nog de goedkoopste streetfood van Istanbul proberen de Simit, het is een ringvormig broodje met sesamzaadjes erop, voor slecht 1 lira. Op elke hoek van de straat is deze te koop.IMG-20151214-WA0108