Ongeveer 10 jaar geleden kwam Hanim bij de bank werken, een hardwerkende dame, die naast haar studie werkervaring op wilde doen. Het klikte direct tussen ons en we hadden hele leuke gesprekken, gekscherend zeiden we wel eens dat ik haar bankmoeder was. Nadat Hanim op talencursus was geweest in Engeland vertelde ze dat ze een leuke jongen ontmoet had, alleen hij woonde in Istanbul, niet echt handig. Maar de liefde is zo sterk dat ze gingen trouwen en Hanim verhuisde voor haar grote liefde naar Istanbul. Dit is nu alweer ruim 3 jaar geleden, ik was op hun bruiloft en de dag voordat ze naar Turkije vertrok gingen mijn dochter en ik met haar uiteten en beloofden we dat we haar zouden opzoeken.

Na het verrukkelijke uitgebreide ontbijt in het hotel onmoeten we elkaar op het plein voor de blauwe moskee. Istanbul is zo’n ongelooflijke grote/drukke stad, waar wel 15 miljoen inwoners wonen, dat het Hanim 2 uur duurde met openbaar vervoer om bij ons te komen.

Het was alsof er geen 3 jaar tussen gezeten had, het was gelijk weer gezellig en we kletsten honderd uit. We liepen door leuke straatjes en wijkjes.IMG-20151214-WA0034 We zijn onder de grond gegaan om de Basilica Cisterne te zien, een ondergronds gelegen opslagbassin voor water wat stamt uit de 6e eeuw, het zorgde voor de watervoorziening van het paleis en de omliggende gebouwen en parken. Er staan een dikke 300 zuilen, een soort Meqzuita maar dan onder de stad. Echt prachtig om te zien.IMG-20151214-WA0028

We zijn naar de overdekte grand bazaar geweest waar wel 4000 stalletjes staan dagelijks bezocht door meer dan 250000 mensen en dat merk je ook wat een drukte zeg.

??????????????

We kregen allerlei must see en tips te horen voor de komende dagen van Hanim. Het is zo’n grote stad dat het verstandig is om de Istanbulcard aan te schaffen. Een soort ov kaart maar je hoeft alleen niet uit te checken en je kan er met z’n twee op reizen, super handig. We gingen lekker traditioneel lunchen en slenterde daarna nog verder langs allerlei leuke plekjes.

??????????????

S’avonds gingen we met de veerboot van Eminönü naar Kadiköy (het culturele Aziatische middelpunt van Istanbul) waar we Hanim haar man Baykal en haar vrienden ontmoeten.

??????????????

Er zijn enorm veel winkeltjes, restaurantjes en barretjes in dit gedeelte waar vele jonge buurtbewoners gezellig bij elkaar komen om een drankje(ook gewoon bier) te drinken.

Inmiddels waren er nog meer vrienden aangeschoven en zo zaten we met een grote groep mensen in een leuk kroegje een drankje te drinken en te kletsen.

Met de laatste veerboot van 22 uur gingen we weer terug naar Karaköy en daar vandaan met de tram naar onze wijk Sultanahmet. Wat was het een leuke dag en wat onzettend lief dat Hanim ons op sleeptouw genomen heeft, we hebben na 1 dag al het gevoel dat we Istanbul een beetje kennen.20151212_124158