Om je tweede huis te mogen verhuren heb je een vergunning nodig. Trek er rustig maar een paar maanden vooruit om deze vergunning te krijgen. Gelukkig hadden we ons goed voorbereid en hoefden we alleen nog een kleine aanpassing te doen. Vergeet ook niet je verhuurinkomsten op te geven aan de belasting, je betaald namelijk 25% over je huurinkomsten. IMG-20150420-WA0003

Zorg dat al je verzekeringen op orde zijn, inboedel, aansprakelijkheid, woonhuis, laat ze het liefst automatisch afschrijven net zoals je rekeningen voor water, elektra en afvalrechten en niet te vergeten je onroerendgoedbelasting en niet ingezetene belasting.

Als je niet in Spanje zelf woont moet je verder nog een hoop zaken regelen. Je hebt een flexibele sleutelbeheerder nodig die de deur open doet en een rondleiding geeft aan de gasten. (de gasten komen bijna nooit op het tijdstip die je van te voren afspreekt)

Iemand die het zwembad 1 a 2 keer per week komt schoonmaken, een schoonmaakster die het huis schoonmaakt nadat de gasten geweest zijn. Een klusjesman die als er wat stuk is of als er iets met elektra is, de gasten kan helpen. Iemand die af en toe wat aan de tuin doet.

Daarnaast moet je een website maken, een welkomst folder maken, je moet adverteren op diverse sites zodat mensen je weten te vinden. Je maakt een maandelijkse nieuwsbrief, houdt een blog bij. Je kan je huis verder nog promoten op bv een beurs of een markt, deel veel visite kaartjes uit. (die je natuurlijk eerst moet laten maken). Alle aanvragen die er komen over informatie of over boekingen houd je bij in een schema, je wilt geen dubbele boekingen of mensen missen die info willen voor later.

Daarnaast hebben we gemerkt dat er altijd wat mis gaat. Een boiler die het ineens niet meer doet, een wespen plaag, elektra die ineens ermee ophoud, soms doordat er een gemeente storing is en soms omdat sommige apparaten niet tegelijk aan kunnen.

Spullen die kapot gaan, soms per ongeluk en soms heb je gasten die er een zooitje van maken en het huis achter laten als een gore bende met stukke spullen, soms is het zo warm dat het zwemwater ineens groen wordt ook al komt 2x per week de zwembad man, soms is er zo’n windhoos en waait je parasol kapot of valt deze in het water met loodzware voet en al, of hij vliegt in de bbq en gaat in de fik. Of ook zo’n leuke, je schoonmaakster die van de één op andere dag opzegt omdat ze terug gaat naar Engeland, vind vanaf een afstand maar snel weer een nieuwe schoonmaakster zo midden in het hoogseizoen, hopeloos.

Behoorlijke kopzorgen, ik kan er soms wel erg over in zitten, ik wil het allemaal zo goed hebben voor de gasten, maar het is zo moeilijk om het allemaal van een afstand te regelen.

Wat ik geleerd heb is dat ik soms dingen moet leren los laten. Hier thuis hebben we onlangs de taken wat beter verdeeld gelukkig.

Het is een prachtig bezit een tweede huis, we genieten ook echt als we er zijn ondanks dat er altijd wat te klussen valt. Maar soms is het ook gewoon heel erg zwaar en kost het ons duizenden zweetdruppeltjes. Ik vraag me nu wel af waarom we niet gewoon begonnen zijn met een klein huisje.

Het is net als met kinderen, kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen. Een klein huisje kleine zorgen, een groot huis grote zorgen.

Wat me wel heel gelukkig maakt is als we een goede recensie krijgen, dan heb ik tenminste het gevoel dat al mijn inspanningen niet voor niks zijn en dat andere mensen ook genieten van ons huis, dat gegeven daar doe je het voor daar wordt ik echt heel blij van.

Wat we wel geleerd hebben, is dat een tweede huis hebben echt een behoorlijk onderneming is en dat je hard moet werken in Nederland omdat allemaal te kunnen betalen, het is echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn, ook weten we inmiddels dat het er voorlopig niet in zit om te vertrekken naar het buitenland omdat we daar juist heen willen gaan om te ontspannen en er geen kop zorgen bij willen hebben.

Volg je droom zeg ik altijd, je kan beter spijt hebben van iets wat je wel gedaan hebt ipv niet gedaan hebt.

Maar onze tip aan andere is, ga er pas heen als je geld genoeg hebt, zorg voor een hele grote spaarpot, want echt er komt altijd iets onverwachts op je pad, ook al heb je alles zo goed voorbereid.

?????????????