En heeft het je gebracht wat je ervan had verwacht? Vroeg laatst iemand aan mij.

We hadden een droom, een droom over iets moois voor de toekomst, iets waar we naar toe kunnen leven, iets waar we onze passie in kwijt kunnen en waar we energie van krijgen.

Ja, dat is allemaal gelukt kan ik zeggen. Toch is het allemaal iets anders gelopen dan wat we van te voren van plan zijn geweest.

Het idee was over een afzienbare tijd een b&b te gaan starten en te vertrekken uit Nederland. Daarom zijn we ook op zoek gegaan naar een groot huis met veel kamers en met veel grond, want misschien wilden we ook wel een tennisbaan daarop laten aanleggen om tennis vakanties te organseren. Naast het huis moest er ook een klein huisje bij zitten, waar we zelf konden verblijven.

Maar onze gedachte is in de loop van het proces toch wel wat veranderd.

Het is niet allemaal zonder slag of stoot gegaan, af en toe hadden we het gevoel dat we in een slechte aflevering zaten van ik vertrek, daar waar alles mis gaat. Alleen wij zijn niet daadwerkelijk vertrokken naar het land, gelukkig maar zou ik zeggen want zonder die geldstroom uit Nederland van ons inkomen hadden we het dan misschien wel niet gered. Nou ja dat was toch al ons plan niet om direct te gaan maar wel over een paar jaar. Die paar jaar zijn nu over een aantal jaren geworden. We hebben toch wel gemerkt dat we nog niet full time in Spanje willen zitten omdat we nog te gehecht zijn aan Nederland en ook dat het heel moeilijk wordt om echt in Spanje ons geld te verdienen. Hypotheek, alle verzekeringen, auto, onderhoud huis, eten en drinken, kleding en zakgeld moet dan allemaal betaald worden van het geld wat we verdienen met de verhuur van de kamers. Nou dat gaat het echt niet worden in deze economische zware tijd. Daarom hebben we ervoor gekozen ons huis geheel te verhuren en gewoon in Nederland te blijven wonen voorlopig.

We hebben het nu bijna 3 jaar in bezit en er is heel wat gebeurd.

Het eerste jaar begon met een naheffing van de Spaanse belastingdienst, die vond dat we te weinig overdrachtsbelasting betaald hadden omdat zij vonden dat we ons huis te goedkoop gekocht hadden, we zouden wel wat onder de tafel betaald hebben werd er gesuggereerd. Nou mooi niet. Alles onwijs eerlijk gedaan en dan dit. Advocaat erop gezet en na maanden eindelijk het verlossende woord. We moesten wel iets betalen maar gelukkig niet zoveel als er geëist werd. Maarja inmiddels kwamen er natuurlijk ook advocaat kosten bij. Toch zonde.

Tijdens het opknappen van de huiskamer bleken een aantal balken niet goed te zijn, aannemer erbij gehaald en die zei dat we alle balken beter konden vervangen. Second opinie gevraagd aan een andere en die zei weer iets totaal anders, de helft van de balken veranderen was de oplossing, toen toch maar een derde man erbij gehaald en die had weer een andere mening, een paar balken en een nieuwe betonnen vloer bij de bovenverdieping want anders houden de balken het niet. Jemig wat nu. Toch maar besloten om een nieuwe betonlaag te laten storten en een paar balken te vervangen. Huppakee weer kassa.

Een paar maanden later hoorden we ineens wat gesis in de bovenkamer, daar bleek de boktor in te zitten, wat nu, vergassen was geen zekere optie dus toch maar de hele boel eruit en nieuwe balken in de hele kamer.

Toen lekkage bij andere kamers, heel nieuw plafond en ook nieuwe betonnen vloeren.

Dit gebeurde allemaal naast de gewone klussen van het renoveren van alle kamers, de buiten muren afkrabben en opnieuw stucen en verven en het zwembad van alle troep ontzien en de dikke kalkaanslag laag verwijderen.

Op het laatst nog de tuin, wat een klus was dat zeg eerst helemaal landscaping, het in model brengen van de tuin en daarna het grind en de planten plaatsen.

En nu blijven er nog wat kleine en af en toe wat grote klusjes over maar vanaf het voorjaar gaan we nu echt starten met de weekverhuur. Zoveel geld is erin gepompt het lijkt wel een bodemloze put.

Maar al met al kunnen we toch zeggen, ja we zijn blij dat we dit avontuur zijn aangegaan en op de vraag of we het iemand zouden aanraden zou ik toch antwoorden denk aub wel 3 misschien wel 4x na, want het is echt een hele onderneming en af en toe zit je echt met je handen in het haar. Maar soms is het ook echt kicken en wordt je zo blij van dit alles en als we er zitten genieten we echt van alles want het is werkelijk een plaatje geworden.

image