Y= Ys en Yeso

Waar kan je Lesley voor wakker maken? Nou voor een lekker ysje, Italiaans heeft heeft de naam, maar de Spanjaarden kennen er ook wat van, vooral de bijzondere smaakcombinaties zijn hier geliefd. Wat denk je van chocolade met Spaanse peper en honing met thijm maar ook verschillende soorten plantensmaken zoals lavendel en groentesmaken zoals patas bravas ijs. Bij sommige smaken kan ik me niet echt iets voorstellen, maar je kan het allemaal uitproberen.image

In de winkelstraat Calle Larios in Malaga zit ook een heerlijke yssalon en daar kan ik zelfs niet zomaar voorbij lopen.image

De Y ook van Yeso, voordat we ons huis kochten had ik hier nog nooit van gehoord, tegenwoordig is dit woord niet meer uit mijn woordenboek weg te denken. Ons hele Spaanse huis zit vol met dit spul. Wanneer we weer een kamertje gaan opknappen en de losse delen van de muur halen moet het daarna aangesmeerd worden met yeso, een kalkachtige wit goedje waar je prima de muur mee kan stucen. Maar niet alleen op de muur het zit ook op het plafond en komt ook op ons bankje in de Marokkaanse kamer die nu in de maak is.image