W= Waaiers en Wintersport

Het kan enorm warm worden in Zuid Spanje en als de mussen van het dak vallen grijpen veel Spaanse schone naar hun waaier(alanico) De handmatige ventilator is sinds de 16 e eeuw niet meer weg te denken uit het Spaanse straatbeeld. De waaiers kunnen makkelijk opgeborgen worden in de handtas of verticaal onder de arm worden vastgehouden. Spanje Andalucia 2009 023 Als een pauw die trots zijn veren uitslaat werd het als een sieraad voor de vrouw gezien, beschilderd met de prachtigste kleuren. Vroeger werd het ook gezien als prima flirtmiddel omdat men uiterst voorzichtig moest omgaan met communiceren in het openbaar, daardoor kon dat mooi stiekem vanachter de waaier gebeuren. De enige landen waar de waaier nu nog deel uitmaakt van het dagelijkse leven zijn Japan en Spanje. Beide landen produceren en exporteren nog steeds. Hoewel de waaier echt iets vrouwelijks is moet je niet gek op kijken als je de Spaanse man ermee ook vrolijk op los ziet wapperen. De waaiers worden ook vaak gebruikt bij de flamingo optredens. In Sevilla kan je de mooiste waaiers kopen zag ik vorig jaar.Spanje Andalucia 2009 124

Wintersport en het warme Spanje het lijkt niet samen te gaan, maar niks is minder waar. Want met de zee en bergen heeft Spanje het allemaal. sierra-nevada Er zijn maar weinig plekken op aarde waar je s’ ochtends kunt skiën en s’ middags aan het strand kan liggen. Tussen Granada en de kust vind je het wintersport gebied de Sierra Nevada. Elk jaar trekken er duizenden Spanjaarden naar toe om te skiën, snowboarden of te langlaufen. Een tripje met een hondenslee schijnt ook een geweldige ervaring te zijn. De Sierra Nevada heeft ruim 80 km piste, het gebied is geschikt voor beginners en voor gevorderden. Wij gaan in januari wanneer we 25 jaar getrouwd zijn voor het eerst van ons leven een paar dagen wintersporten met ons gezin en waar kunnen we dat beter doen dan in de Sierra Nevada, Pradollano wat maar 1.5 uur van ons huis afligt, vroeger bekend als Sol y Nieve.(zon en sneeuw) Heel spannend allemaal.sierra

In Spanje zijn nog vele andere wintersport gebieden te vinden, wel 34, de meeste liggen in de Pyreneeën.