U= Uva en Unesco

Uvas genoeg op ons terras.  Een druivenrank staat onwijs romantisch en mediteraan. imageHelaas is de pergola gemaakt van een paar metalen stangen maar door er wat groene klimmers over te doen valt dat niet zo op en staat het toch nog erg gezellig. imageDe wespen komen er wel op af maar blijven ook zitten daarboven, je hoort ze zoemen maar ze komen niet op het eten af gelukkig.

Ongeveer een uurtje boven ons ligt het wijngebied Montilla. Het lijkt me enorm leuk om daar eens een rondleiding te volgen door de wijngaarden.

UNESCO: Het Werelderfgoed verdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheidbeter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Op de UNESCO werelderfgoedlijst staan veel gebieden, monumenten en bouwwerken uit Zuid Spanje. Je kan bv denken aan het historische centrum van Cordoba, het Alhambra en het Albacin(de oude Arabische wijk) in Granada, het paleis en de kathedraal in Sevilla. Maar ook de stadjes Ubeda en Baeza in Jaen en tevens het nationaal natuur park Donana.

Ook het Festival van de Patio’s in Cordoba en de Flamingo zijn immaterieel werelderfgoed van UNESCO.

patio

Het werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.image

Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen. imageIeder land zelf is verantwoordelijk voor de bescherming daarvan. Spanje staat op de tweede plaats van de lijst met ongeveer 45 bezienswaardigheden terwijl Nederland er maar een stuk of 8 kent.

Spanje geeft jaarlijks een 2 euromunt uit waarop een motief staat van een wereld erfstuk.