R= Rueda, Rioja en Ronda

Een heerlijk glaasje wijn gaat erbij mij wel in, een witje in de zomer en een rode in de winter en als het heel erg warm is in de zomer drink ik graag tussen de middag een glaasje tinto de verano, dat is rode wijn gemengd met casera gaseosa (een soort sprite). De wijn in Spanje is gevaarlijk goedkoop dat komt natuurlijk ook omdat Spanje echt een wijnland is. Ik heb zo mijn favorietjes.

De witte Rueda komt uit het gebied Valladolid ongeveer 150 km boven Madrid, het gebied kampt met hete zomers en koude winters. In de wijngaarden vinden we vooral de erkende lokale druif Verdejo.rueda

De rode wijn die ik echt het allerlekkerste vind is de Rioja, dat gebied ligt in het noorden van Spanje, niet ver van de Franse grens. Het is de grootste en belangrijkste producerende streek van Spanje. Het meest verbouwde blauwe druivenras is de tempranillo, daarna de garnacha. Voor de witte wijnen is macabeo (viura) veruit het belangrijkst. Een witte rioja gaat er bij mij ook goed in maar de vanille achtige smaak van de rode is echt subliem.

rioja

Ronda is een prachtige stad midden in het bergachtige gebied van de provincie Málaga(50 km).  Het oude gedeelte van de stad wordt gesplitst van het nieuwe gedeelte door een enorme kloof, bekend als El Tajo.Spanje Andalucia 2009 258 Het oude en het nieuwe Ronda zijn met elkaar verbonden via de beroemde Puente Nuevo. Vanaf de brug heb je een spectaculair uitzicht op de kloof en de omgeving maar onderaan de brug heb je een geweldig uitzicht op de brug, een must om te zien.Spanje Andalucia 2009 350 Verder is het een erg gezellig stadje met leuke winkeltjes en de oudste stierenvechtersarena van Spanje om te bezoeken, alleen als er geen stieren in zijn hoor want dat vind ik zielig en de ruïne van een oud badhuis uit de 13e eeuw is ook leuk om eens te zien, kan je nagaan de Hammam was toen al populair.Spanje Andalucia 2009 340