P= Paella, Patas Bravas en Pueblos Blancos

Wie kent het niet een grote ronde pan met rijst in de bouillon gekookt met veel vis, kip, groenten en kruiden voor de smaak en de gele kleur. De bereiding van paella is van oudsher een sociale zondagmiddag gebeurtenis, klaar gemaakt door de mannen, liefst buiten op een vuurtje. Van oorsprong komt de paella uit Valencia maar inmiddels wordt het in heel Spanje en ook Zuid Frankrijk gegeten, het gerecht heeft zelfs de rest van de wereld verovert. Toen wij in Valencia waren hebben we traditioneel Paella op het strand gegeten, vers klaar gemaakt in 20 minuten, met konijn en slakken, heerlijk hoor, mijn voorkeur heeft echter wel de vis paella.HPIM6175 - kopie

Patatas Bravas, dit pittige Spaanse pieper gerecht is gemaakt naar een streekrecept van de Costa Brava. Het is een eenvoudig gerecht van gebakken aardappelen met een tomaten/paprika/spaanse peper sausje erover. Net even anders dan ons patatje maar oh zo lekker.patatas bravas

Pueblos Blancos: Andalusische dorpjes waarvan de huizen gekenmerkt worden door hun typische witte gevels voornamelijk te vinden in de provincie Cadiz en Malaga van de regio Andalusië. Vrijwel alle witte dorpjes liggen als het ware tegen de bergflanken geplakt, soms boven een steile afgrond en altijd met enige panorama’s over vlakten of valleien met olijfbomen. De grote charme van deze dorpjes zijn de diversheid van witgekalkte woningen, versierd met veel smeedwerk en kleurrijke bloempotten aan de muren, de smalle steegjes of gezellige pleintjes, die meestal al klimmend moeten worden bezocht en op het hoogtepunt vind je een kerk of een kasteel.Afbeelding 037 Men zegt dat de pueblos blancos de oogappels zijn van Andalusiê. Er zijn een heleboel dorpjes die echt het bezoeken waard zijn. Grazalema heeft een prijs gewonnen voor het mooiste Spaanse dorpje. Grazalema kent het hoogste aantal regendagen en dat verklaart waarom de vegetatie er bijna subtropisch is.Spanje Andalucia 2009 208 Het stadje is van Arabische origine, die het Gran Zulema noemden. Van daaruit is de naam door de jaren heen veranderd in Grazalema. In 1485 werd het veroverd door de Spanjaarden, het dorp telt nu ongeveer 2500 inwoners. Ik vind het wel een mooi dorp maar ik kan niet zeggen dat het het mooiste witte dorpje is wat ik gezien heb, het is gewoon één van de vele mooie witte dorpjes die je in Zuid Spanje vindt. Er is echter één anders dan ander dorpje, ooit was Juzcar ook een wit dorpje maar sinds de smurfen(pitufos) invasie daar is het dorpje blauw! Een echte toeristen attractie en daarom houden de dorpsbewoners het ook zo, handig voor de inkomsten in de crisis tijd.pitufo