O= Olijven en Olvera

Landen waar de olijf en haar olie veelvuldig worden gebruikt leveren het bewijs: de gezondheid van het hart en bloedvatenstelsel is hier gemiddeld beter dan in andere landen. Dit komt door de enkelvoudige onverzadigde vetzuren die in de olijven en olie zit. Daarnaast bevatten olijven veel natuurlijke antioxidanten. De olijf zelf wordt gegeten en uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. De olijvenoogst vindt in het late najaar plaats, grote netten worden onder de olijfbomen uitgespreid en met stokken worden de olijven uit de bomen getikt. De olijven worden nooit zo vanaf de boom gegeten. De olijven worden eerst een jaar lang in een zoutwaterbadje gelegd om de bittere smaak te verwijderen.Afbeelding 030

In olijven zit een stofje wat eetlust opwekt daarom worden ze vaak als aperitief gebruikt, ieder maakt zijn olijven klaar naar eigen recept, gek genoeg vallen olijven onder de categorie fruit.

Een olijfboom heeft minimaal 6 uur lang per dag zon nodig het is een sterke boom en kan zelfs wat lichte vorst verdragen, de boom groeit langzaam en heeft een bloedhekel aan natte voeten. Wij hebben ongeveer 50 olijfbomen op ons land staan deze zijn niet goed onderhouden en moeten nodig gesnoeid worden. 04-2012-2

Spanje is de grootste olijfproducent van Europa er groeien ongeveer 300 miljoen olijfbomen. Andalusië is verantwoordelijk voor 70 % van de olijf productie. Om subsidie te krijgen moeten de bomen worden geteld. Voor 1 liter olijfolie zijn ongeveer 5 kilo nodig. Een volwassen boom van twintig jaar levert zo’n 20 tot 40 kilo olijven per jaar. Bewaren in een donkere fles komt de olijfolie ten goede, uv licht en warmtebronnen kunnen de smaak van olie in enkele dagen in negatieve zin beïnvloeden namelijk.

Je hebt drie persingen waarvan de eerste zuiverste persing de beste is, deze wordt zacht en voorzichtig geperst, er wordt niks verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt: Aceite de oliva virgen extra, deze lekkere olie is geschikt om door de salade te doen of voor op een stukje brood.

De tweede persing Olijfolie is verkregen door raffinering van olijfolie van de eerste persing, en door verschillende kwaliteiten samen te voegen, door dit proces gaat er iets van de smaak verloren.

Bij de derde persing wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur en zachter van smaak is en ook minder karaktervol is, veel gebruikt voor bakken en frituren. De pulp die over blijft wordt gebruikt als brandstof of als meststof.

In het gebied waar wij ons huis hebben vind je enorm veel olijfbomen en het gebeurd dan ook regelmatig dat als je s’ochtends uit je bedje komt en de deur open doet er een olijvenaroma je neus in loopt doordat er op het land gewerkt wordt.

olvera

Olvera is een leuk karakteristiek dorpje op een heuvel in de provincie Cadiz en bij ons bekend geworden omdat wij een keer naar de secondhome beurs gingen in Utrecht en daar een makelaar stond die enthousiast vertelde over een huis op het platteland. Alle andere standjes werden vertegenwoordigd door makelaars van kustwoningen en makelaars die nieuwbouwwoningen verkochten en dat was nu net wat wij niet wilde. Er hing een grote foto van een prachtig witdorpje bij de stand en wij waren direct geïnteresseerd.

Omdat wij op zoek waren naar een leuke plek voor een huisje op het platteland zijn we ook in dit dorp gaan kijken en hebben we er zelfs overnacht bij een Engels gezin met kleine kinderen. Ze waren Engeland zat en hier wilden ze een nieuw bestaan op bouwen. De dorpshuizen waren niet duur rond de €70.000 en vrij groot. Hij was bouwvakker en heeft de spong gewoon gewaagd. Als ik nu kijk op internet denk ik niet dat ze het gered hebben, hun site is verdwenen. Wij wisten ook direct dat dit dorp niet voor ons geschikt was, hoewel we er wel met plezier hebben gelogeerd.kopfoto

Via het Engelse gezin hebben we wel leuke tips gehad voor leuke bezienswaardigheden in de omgeving, je kan daar de Via Verde fietsen langs een oude spoorbaan en het mooist gelegen dorpje van Andalusië, Zaharra de la Sierra, bezoeken en het dorpje waar de rotsen over de huizen hangen, Sentenil, bekijken.Spanje Andalucia 2009 364 Tevens zit er in Olvera een zeep fabriek waar ze heerlijke olijvenzeep maken.