J=Jerez de la Frontera en Jamón

Jerez de la Frontera ligt in de provincie Cadiz, bekend natuurlijk om de sherry maar ook om de paarden. Spanje Andalucia 2009 127Toen wij in 2009 in het naast gelegen dorp Arcos de la Frontera waren werd net het programma de Spaanse droom er op genomen, dat ging om een wedstrijd wie de beste b&b eigenaren zouden kunnen worden. Natuurlijk zijn wij even bij die locatie gaan kijken, het bleek te liggen midden in het dorpje in een smal straatje en van de buitenkant was er niet veel te zien.Spanje Andalucia 2009 326 De opnames waren net achter de rug en de winnaar was wel al bekend in het dorp maar nog niet op tv, natuurlijk vertelde de vriendelijke dorpsbewoners ons dat wel in geuren en kleuren. Deze b&b bestaat nog steeds.Spanje Andalucia 2009 183 - kopie

In Jerez wat een echt stadje bleek te zijn vind je tientallen bodega’s, wij hebben een rondleiding gekregen bij Tio Pepe en uiterraard de nodige sherry’s geproefd, van droog tot zoet.Spanje Andalucia 2009 275

In het voorjaar is er Feria del Caballo, een 3 daags feest waar een grote paarden-veemarkt is.

.feria del

De J spreek je in Spanje uit als G, een tapas gerechtje wat vrijwel overal op tafel staat is de spaanse gedroogte ham. Een grote Jamón poot (ham) staat werkelijk bij ieder restaurant in de keuken of hangt aan de bar. Je hebt de Jamón Serrano en de duurder variant de Jamón Iberico. Deze laatste naam mag alleen gegeven worden aan een ham die afkomstig is van het Iberische varken, een bijzonder lekkere ham omdat deze vrijlopende varkens gevoed worden met eikeltjes, pata negra wordt deze ham ook wel genoemd omdat het varken zwart is. De naam Serrano betekend gewoon uit de bergen.

.pata

De ham wordt gezouten en ruim 2 jaar en op natuurlijke wijze luchtgedroogd, flinterdun komt zijn smaak het beste tot zijn recht. Leuk om te zien zo’n poot in de standaard op de aanrecht van je keuken, je moet wel veel gasten hebben dan maar een doek erover en de ham kan maanden lang buiten de koelkast bewaard blijven.Vakantie Spanje 2008 143 Omdat wij altijd van die hamen zagen hangen, dachten we gewoon een onsje bij de slager te bestellen om zelf een broodje mee te beleggen, maar we kwamen erachter dat je ontzettend veel verschillende soorten hebt, een onsje varieert van €1.50 tot €10. Van de vriendelijke slager mochten we van een aantal hamen een paar verschillende plakjes proeven, echt super lekker en je proeft echt verschil tussen de goedkoper en de duurdere, de duurdere nootachtige ham smelt zowat op je tong, mmmh.

.pata negra