D= Dagmenu, Donostia en Don Quichot

Door de weeks kan je vrijwel overal in Spanje een menu del dia bestellen, dit dagmenu bestaat uit een voorgerecht bv een salade of een soepje en een hoofdgerecht van vlees of vis met wat slappe patatjes of een pannetje paella, het nagerecht is vaak een stukje fruit of arroz con leche (rijstepap) of een crema catalana (vla met een gebrand suikerlaagje).menu

Een dagmenu kost rond de €8 en daar zit dan ook nog drinken bij.  Dat het zo’n scherpe prijs heeft stamt nog uit de Franco tijd,  hij wilde dat elke arbeider een fatsoenlijke maaltijd voor een schappelijke prijs kon krijgen, op deze manier ga je echt leuk uiteten.

Al heel lang staat op mijn verlanglijstje het bezoeken van Donostia (de Baskische naam voor San Sebastiaan), de stad met drie stranden en drie bergen in het midden.  Het staat bekend als een van de mooiste steden aan een baai in Europa. Wij hadden er vorig jaar een hotel geboekt maar vanwege de hevige onverwachte regenval in Andalusia konden we niet van ons land af en moesten we een paar dagen later vertrekken helaas, maar het gaat zeker volgend jaar wel gebeuren hoor, al is het alleen maar omdat Donostia culinair een paradijs is.

Het schijnt dat je hier heerlijke pintxos kan eten, aangeraden wordt te hoppen van bar tot bar heerlijk om zo in iedere bar hun speciale pintxos te bestellen en die moet je dan weer drinken met het typische drankje van deze streek de Sidra (appelcider met een laag alcoholpromillage)pintxos

Voor een gastronomische maaltijd kan je terecht bij vele top restaurants en restaurants met Michelin sterren. Het prachtige groene Baskenland telt er vele. De lokale feestdag is 20 januari, dan gaat iedereen los.

Ga je met de auto naar Zuid Spanje is Donostia een perfecte plek voor een tussenstop, het ligt ongeveer op de helft. Rij je dan weer verder kom je door de streek Castilla la Mancha wel bekend om Don Quichote, de idealist, een dwaze held die als doel heeft het rechtzetten van alle soorten onrecht. Hij draaide door en zag de windmolen als reuzen waar hij tegen ging vechten.don

Toen wij langs die molentjes reden vorige jaar zagen we een stukje geschiedenis.DSC02280