Het is weer eens wat anders dan de gym, maar sportief is het wel en je krijgt er ook spierpijn van.

Ik was afgelopen zaterdag samen met mijn dochter te vinden in Breda bij een filiaal van Designtegels. Bij deze loods en showroom vind je prachtige handgemaakte cementtegels. In de volksmond ook wel Portugese tegels genoemd. Nergens in de wereld  behalve Nederland worden deze tegels zo genoemd. Waarschijnlijk omdat ze een mediterraanse uitstraling hebben.badkamer

De eigenaar van de zaak vertelde ons dat ze een aantal jaar geleden in Marokko op vakantie waren en verdwaald waren geraakt, toen ze de weg vroegen in een dorpje zagen ze in een klein fabriekje een man met de hand prachtige tegels maken. Ze waren er van onder de indruk en kochten een paar dozen van deze ambachtelijk man. Thuis gekomen reageerden hun vrienden verrukt op hun mooie design tegelvloertje en iedereen wilde ook wel zo’n vloer hebben. Ze besloten toen wat bestellingen te plaatsen en het te laten verschepen, door mond op mond reclame hadden ze zo een bloeiend handeltje. Alleen dat kleine fabriekje kon de bestellingen niet aan (ze maakte steeds meer fouten)en de douane deed ook steeds moeilijker. Daardoor besloten ze op zoek te gaan naar een andere fabriek, en gek genoeg bleken er in Vietnam een aantal van deze bedrijfjes te zitten en daar komen op dit moment dus de “Portugese” tegels vandaan.wc

Het is handwerk en het vereist echt jarenlange ervaring. Een oude man met ervaring maakt ongeveer 70 tegels per dag. Om die reden zijn de tegels natuurlijk ook erg kostbaar.

Omdat ik vaak op internet aan het speuren ben naar leuke ideeën voor ons Spaanse huis kwam ik op de site van designtegels uit en zag ik dat ze ook een facebook account hadden. Daar stond een oproep op, ze zochten creatieve mensen die voor hun nieuwe doosjes wilde samenstellen van restpartijen tegels.

Patchwork noemen ze dat, het is een bonte verzameling van allemaal verschillende kleuren en motieven. Als beloning voor het samenstellen kreeg je dan 5 m2 tegels mee naar huis.

patchwork

Dit leek me wel wat, ik wil namelijk in 1 kamertje een andere vloer hebben, het hele huis is met de zelfde tegel en juist in dat ene kamertje wil ik iets aparts hebben, in mijn hoofd noemde ik deze kamer al de Marokkaanse kamer. Het is te klein voor een slaapkamer maar zeer geschikt voor een klein relax theekamertje, er zit namelijk ook een openhaardje in.haard

Mijn dochter bood spontaan aan om mee te gaan zodat we samen 10 m2 hebben en mijn Marokkaanse droomkamer helemaal betegeld kan gaan worden met deze patchwork mix. Hoe stijlvol zou dat zijn.

Het was een eind rijden naar Breda maar dan heb je ook wel wat, een ontzettend leuk team stond ons op te wachten met koffie en uitleg wat te doen. Geen moeilijk werk wel uiteindelijk zwaar werk, in elk doosje gaan 12 tegels en de dozen staan allemaal verspreid over de grote loods, je loopt dus de hele tijd heen en weer met het doosje op je arm om verschillende patronen bij elkaar te doen, op kleur en op stijl. Ik kan je vertellen dat ik na 5 uur bijna niet meer kon lopen van de pijn in mijn rug. Ouwe doos die ik ben.

design

Het was enorm leuk om te doen, er waren mensen uit het hele land op afgekomen, wel allemaal creatieve mensen met ook artistieke beroepen en ik was de oudste en ook de enige met een kantoor baan! We kregen een lunch en genoeg te drinken en te snoepen.

Maar de grote beloning was toch wel 20 doosjes met prachtige tegels. Ik kan niet wachten tot ze in ons Marokkaanse kamertje in Spanje komen te liggen!