Regenwater is er dit jaar genoeg gevallen in Andalusië maar dit stukje gaat over het gewone water in ons huis, of liever gezegd naar ons huis toe.

Ons huis is echt een huis op het platteland, onze buren zijn vanaf ons terras niet te zien en wij vinden dat heerlijk. Wij wonen in Nederland in de randstad en daar is het al druk genoeg, in ons tweede huis willen we rust en heel veel privacy, heerlijk vinden we dat.

Alleen soms is het niet altijd handig als je net even buiten het dorpje woont, het water wat verstrekt wordt door de gemeente bijvoorbeeld komt uit hoofdleidingen die wat verder af van je huis liggen, deze sluit je dan aan op je eigen slangen die vervolgens daar vandaan naar het huis toelopen. Onze hoofdkraan ligt ongeveer 100 meter van ons huis af, achter het zwembad in een kuil in de grond afgedekt met een wit luik (wat ook nog eens los ligt). Ooit willen we daar een mooi klein huisje omheen bouwen.

Omdat we eigenaar zijn van 2 huizen zitten er onder het luik ook 2 hoofdkranen. Deze draaien we dicht als we weer voor een paar weken naar Nederland gaan, dat dat belangrijk is hebben we een half jaar geleden ook nog ervaren want toen bleek er een leiding gesprongen te zijn en toen stond de keuken helemaal blank en wij waren niet thuis.Oei!

Omdat deze tijd van het jaar de avonden vrij koud zijn en het ook wel eens vriest is het belangrijk om de leidingen ook eerst leeg te laten lopen zodra je de hoofdkraan hebt afgesloten, om zo bevriezing te voorkomen. Daar ben ik inmiddels ook al achter.

De slangen die naar ons huis toelopen liggen heel provisorisch boven de grond en zijn daardoor erg kwetsbaar, dat kan je bedenken hé als het overdag in de winter 17 graden is en s’nachts -2, ook in de zomer als het overdag 38 graden is hebben deze slangen heel wat te verduren.

Tzt zullen we een goede oplossing voor de slangen moeten vinden om ze zo te beschermen, in graven bijvoorbeeld, maar daar moeten we ons nog even in verdiepen.

Alles wat na de meter ligt is onze verantwoordelijkheid maar alles voor de meter is de verantwoordelijkheid van de gemeente. We hadden al een paar keer gemeld bij hen dat er wat water druppelde uit een verbindingsstuk, maarja wij waren niet thuis en de gemeente was wel 2x komen kijken zeiden ze, maar ze zagen niks lekken.

Maar toen wij vorige maand weer kwamen en de hoofdkraan weer aan wilde zetten spoot het water er inmiddels in een klein straaltje uit. Wederom hebben we contact gehad met de gemeente, echt haast hebben ze niet hoor, maar eindelijk is er gisteren een mannetje geweest om het lek te repareren.

Oh ja waar ze ook geen haast mee hebben is de water rekening sturen, vanaf het moment dat we het huis in bezit hebben hebben we nog niks ontvangen, ik hoop maar dat we niet schrikken straks als we deze straks krijgen.

Maar ik leer het al, ik maak me gewoon nergens meer druk om. Het komt wel ooit, Mañana, Mañana.