We leren er steeds weer wat bij, in Spanje gaat het net allemaal even iets anders dan hier. Vorig jaar hadden we een Spaanse auto gekocht, dat kan alleen als je over een NIE nummer beschikt, een NIE nummer is een belastingnummer, het zelfde als bij ons een BSN nummer. Het was een heel gedoe omdat allemaal te regelen, het kost een paar honderd euro, een stuk meer dan het hier kost om het kenteken op een andere naam te krijgen.

Maar het is allemaal gelukt, vervolgens betaal je elk jaar rond april wegenbelasting, dit is een gemeentelijke belasting, de kosten zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Je moet zelf goed in de gaten houden dat het betaald wordt, je krijgt namelijk geen acceptgiro, het beste kan je het gewoon automatisch laten incasseren, het bewijs van betaling dien je ook altijd bij je te hebben. Dit hebben we ook allemaal geregeld.

Daarnaast heb je ook een soort APK keuring wat je moet laten verrichten net als in Nederland, in Spanje noemen ze dat ITV. Er zijn 3 categorieën, auto’s tot 5 jaar, auto’s van 5 tot 9 jaar en auto’s ouder dan 9 jaar, de regelmaat waarin ze gekeurd moeten worden hangt van de leeftijd af. Onze auto is 10 jaar oud.

Wanneer je niet op tijd je auto laat keuren kan je een geldboete verwachten bij aanhouding wat kan oplopen tot 150 Euro. Bovendien heeft de politie het recht op inhouding van het rijbewijs en je ontvangt dan voor 10 dagen een vervangende rijvergunning, je hebt dan 10 dagen de tijd om je auto alsnog te laten keuren. Na vertoning van het ITV-formulier waaruit blijkt, dat de auto goed gekeurd is, ontvangt je je rijbewijs pas terug.

Wij hadden wel een sticker op het raam van de auto gezien met 2012 maar er verder niet echt opgelet, wij dachten we hebben de auto nog maar net en hij zal wel heel 2012 geldig zijn. Maar niks was minder waar. Een vriend van ons maakte ons erop attent, er stond namelijk boven het jaartal op de sticker ook nog een inhammetje met een maand in het Romeins. Het bleek dat je de auto in die maand wederom had moeten laten keuren.

Oeps, bij ons stond er september op en het is nu december, wat een geluk dat we nog niet aangehouden zijn, er stond wel laatst politie langs de weg maar wij werden er gelukkig niet uitgepikt.

We hebben via internet (http://www.itvcita.com) een afspraak gemaakt in Malaga bij een keuringsstation, je kon kiezen uit een aantal tijden.

Om 7.43 vroeg in de morgen stond Lesley paraat, hij vertelde dat je eerst moest betalen ongeveer x8050 en vervolgens rijdt je door een lange straat en wordt de auto elke keer op wat anders gecontroleerd, je moet de aanwijzingen die het mannetje geeft en naast de auto meeloopt nauwkeurig opvolgen. Lichten aan, toeteren, motorkap open etc etc.

Ondanks de taalbarrière heeft Lesley het met goed gevolg doorstaan en is de auto weer goedgekeurd. Hij kreeg een nieuwe sticker, oh jee juni 2013 alweer, het is dus maar slechts voor een half jaar, nou ja goed dat we het nu weten, zal wel met de leeftijd van de auto te maken hebben dat deze 2 x per jaar moet, voorlopig hebben we dit maar weer gehad.