Ik eet graag olijven zowel groene als zwarte. Ik bak alles in olijfolie, over mijn sla doe ik olijfolie, heb mijn eigen olijfboom geadopteerd bij Casa Paco in Velez Rubio en nu hebben wij bij ons huis ook onze eigen olijven boomgaard.

Op ons land staan ongeveer 50 olijfbomen, een paar voor het huis maar de meeste achter het huis, prachtige bomen, alleen zijn ze niet goed onderhouden.

De vorige eigenaar heeft er jaren niet naar omgekeken en ook wij zullen er niet veel tijd voor hebben, het is namelijk best wel een klusje.

Ze hebben de zon nodig, gelukkig schijnt deze genoeg in Andalusië, omdat de bomen diepe wortels hebben kunnen ze lang zonder water maar bij heel droog weer hebben ze toch wat water nodig, dat is belangrijk voor de groei, daarom moet er zo nu en dan gesproeid worden, alleen natte voeten is weer niet goed voor de boom, dus de grond moet goed doorlatend zijn.

Regelmatig moeten de oude dode takken gesnoeid worden, dat kan goed in het najaar, het beste is de takken die onderaan de boom staan weg te halen, deze nemen veel voeding van de olijfboom weg. Het is een langzaam groeiende boom maar blijft wel mooi groen in zowel de zomer als de winter.

De oogst van de olijfbomen vind plaats aan het einde van het jaar, er worden netten onder de bomen gelegd en de olijven worden met stokken uit de bomen geslagen daarna worden ze naar een perserij gebracht.

Omdat wij niet niet Spanje wonen is het voor ons een onmogelijke klus om de bomen in top conditie te brengen en te houden.

Wij hebben iemand gevonden die voor ons de bomen en ook de grond eromheen wil verzorgen.

Het is een win win situatie, wij krijgen een mooie boomgaard en de olijvenman mag de opbrengst houden in ruil voor een paar flesjes olijfolie van eigen bodem.

Natuurlijk zal de beste man in het begin veel tijd kwijt zijn met het op orde brengen van de bomen en de grond eromheen, wij moesten daarom wel beloven dat hij het zeker voor een aantal jaar mag doen, geen probleem, wij zijn alleen maar blij.

Zo leren we steeds meer over de olijven, wij hebben ons laten vertellen dat een goede gezonde grote volwassen olijven boom in top conditie wel 100 kilo olijven kan geven en daarmee kan je weer minimaal 10 liter olijfolie maken.

Maar eer het zover is met onze bomen zal wel even duren.

Altijd weer spannend, een nieuw avontuur.