Ik krijg wel eens de vraag waarom Spanje? Het is niet zo dat ik al van jongs af aan dacht Spanje is het land waar ik later wil gaan wonen. Nee in tegendeel, ik was eigenlijk helemaal niet zo vaak in Spanje geweest, ik ben vaker in mijn leven naar Frankrijk geweest (zeker 20x) en met een paar Franse vakantieliefdes had het zomaar kunnen gebeuren dat ik daar ooit beland was.

Ik vind Frankrijk nog steeds prachtig en het heeft nog steeds mijn liefde, maar er zijn een aantal dingen waardoor ik toch voor Spanje gekozen heb.

Het weer is niet zo mooi als in Zuid Spanje, de huizenprijzen zijn hoger (zeer belangrijk onderdeel van onze keuze) en de mensen komen soms wat arroganter over (chauvinistisch). Ook dachten wij aan de eventuele verhuur van de woning, veel Nederlanders gaan kamperen in Frankrijk dus zullen minder snel je huis huren, ach we weten het niet precies, maar wij dachten er goed aan te doen om voor Spanje te kiezen. Het is ook een gevoel wij voelen ons thuis in Zuid Spanje, het is gemoedelijk en erg mooi met al die olijfbomen om ons heen en we zitten precies in het midden van de prachtige koningssteden. (Cordoba, Granada, Sevilla)

Maar ik moet toegeven toen we onlangs met de auto naar Spanje reden en onderweg in de buurt van Bordeaux/St Emilion bleven slapen voelde ik toch veel van mijn oude Franse liefde boven komen.

Als we ooit nog eens een huis kopen moet het hier zijn grapte ik naar Lesley. Geweldig al die wijngaarden om ons heen en terwijl in Spanje alle huisjes wit zijn zijn ze hier allemaal zalmkleurig, ook erg mooi.

Vroeger op de hotelschool hebben we met drankenkennis heel wat Franse wijnstreken en de verschillende druivensoorten behandeld.

Welke wijn ik lekkerder vind de Franse of de Spaanse kan ik niet zeggen, beide hebben hun eigen charme en is ook heel divers.

De wijnstreek Montilla ligt ongeveer een uur van ons Spaanse huis, deze bodega willen heel graag een keer bezoeken.

Maar ik weet dat als we volgende keer weer met de auto naar Spanje gaan dat we zeker in St Emilion eo zullen overnachten en daar wat wijnkastelen gaan bezoeken.

Toen ik van de week de tv aanzette was er een programma van Ilja Gort op. Toevallig woont hij in een wijnkasteel in de buurt van St Emilion, ooit hadden wij een boek van hem gekocht en nu heeft hij dus ook een tv programma. Ik zocht hem op op internet en hij blijkt ontzettende leuke nieuwsbrieven te schrijven. http://www.slurp.nu/0/index.html

Volgende keer toch ook even bij hem in de buurt snuffelen maar eerst eens een wijntje van hem kopen, La Tulipe of Slurp ze zijn te koop bij de AH. We gaan vanavond bij Rinus en Catrien eten dus ik heb iets leuks om mee te nemen!

En wie heeft er nu geen plezier in om een lekker wijntje open te maken.