Toen we het idee hadden om een vakantiehuis in Spanje te kopen was het een must voor ons dat er een zwembad bij moest komen. Omdat ze in Andalusië heel streng zijn met het afgeven van vergunningen voor nieuw te bouwen zwembaden moesten we dus op zoek gaan naar een huis waar al een zwembad bij zat en waar reeds al een vergunning voor afgegeven was. Het maakt dan niet uit wat de staat is van het bad ook al is het ontzettend verwaarloost, je kan er dan tenminste nog iets van proberen te maken, het is dan gewoon legaal.

We hebben veel huizen gezien met een zwembad in ruïne staat en we waren dan ook blij dat ons droomhuis een bad had wat er wel erg slecht onderhouden uitzag maar waar in onze beleving nog wel wat van te maken viel. Dat het een uitdaging zou worden wisten we wel maar dat het zo’n klus zou worden hadden we niet overzien.

We begonnen met het verwijderen van het vieze zeil en alle dode vogeltjes die in het bad lagen, daarna pompten we onze “sloot” leeg.

Toen het bad leeg was schepte we al het overgebleven modder uit het water, toen spoelde we het af met de hoge druk spuit, daarna moesten we het kalk er bijna letterlijk van af bikken, want er zat een hele hardnekkige kalklaag aan de muren geplakt.

Wel 50x heb ik het hele bad in gesprayd met het meest agressieve antical middeltje en uiteindelijk (na heel veel puffen, zwoegen en heel hard werken) was het bad schoon en konden we het vullen met vers water.

Toen het bad helemaal vol en schoon was doken we in het water, maar niet voor lang want de pomp bleek kapot.

De pomp is een essentieel apparaat om het water schoon en helder te houden. Ook merkte we dat de omliggende bomen nogal wat troep afgaven en dat kwam ook weer in het zwembad terecht dus echt schoon werd de bodem nog niet. We zorgde dat er voldoende chloortabletten in het water dreven, in van die vlotters. Elke ochtend schepte ik er met een net de vliegen, motjes en andere insecten en troepjes uit. Meer kon ik voorlopig niet doen, de zwembadbodemstofzuiger kon nog niet gebruikt worden zolang de pomp het niet deed.

De takken van de bomen die het meeste troep gaven werden afgezaagd en de zwembadtechnicus werd besteld om uitleg te geven over het pompsysteem en de inmiddels gemaakte pomp te installeren.

Helaas is het in Spanje een manana cultuur en de pomp werd pas een week later gexefnstalleerd, het water was inmiddels alweer troebel geworden, dat gaat heel hard als het zonnetje schijnt en de pomp niet aan staat.

Nieuwe chemicaliën werden aan het water toegevoegd en de pomp stond te draaien op volle toeren. Helaas toen een vriend van ons ging kijken afgelopen weekend bij het zwembad bleek deze overstroomt te zijn, hoe kan dat nu weer?

Er staat een heel systeem in de ruimte onder het zwembad en het schijnt dat er een kraantje in het vat zit wat dicht gedraaid moest worden, dat stond open en daardoor is er water terug in het zwembad gelopen wat niet had gemoeten, ik snap er niks meer van.

Het is zo vervelend dat je op afstand zit want overhaast moest ik weer een mannetje bellen om naar het zwembad te komen kijken, ook de ring die hij had meegenomen voor de aansluiting op de waterstofzuiger bleek niet helemaal goed te passen, dus de bodem is nog steeds niet schoon.

Ik ben heel benieuwd wat we zaterdag als we weer naar Spanje gaan aan zullen treffen. Zal het water nu wel wel helder zijn, ik hoop het, want met 35 Graden zullen we toch graag een duik willen nemen.

Man wat een toestand allemaal, ik wilde zo graag een zwembad, maar wat een werk zeg!