Zoveel stof tot nadenken na deze vakantie. We willen beslist niet overhaast te werk gaan en alleen op emotie iets beslissen.
Thuis werd de rekeningmachine er maar weer eens bij gepakt.
Voor een Nederlandse hypotheek op een Spaanse huis krijg je 60% van de getaxeerde waarde van het huis, bij een Spaanse hypotheek 70%. Dus bij een Nederlandse hypotheek moet je 40% eigengeld meebrengen en bij een Spaanse 30%. Daarbovenop komt nog even tussen de 12 en 14% kosten koper, dat moet je ook zelf meebrengen.
Ook nog de vragen, wat zal er noodzakelijk verbouwd moeten worden, wat alleen cosmetisch en wat moet direct en wat kan nog even wachten maar moet uiteindelijk wel gebeuren?
Rekenen, reken, reken.
Moeten we ons huidige huis eerst verkopen of kunnen we het ook betalen naast ons huidige huis.
Ik ben wel al met twee makelaars gaan praten en we hebben besloten om degene waar we het beste gevoel bij hebben een verkoopopdracht te geven.
We zijn om goed beslagen ten ijs te komen alvast met mijn eigen bank wezen praten want zij hebben een speciale afdeling buitenland hypotheek, zij hebben alles globaal voor ons doorgerekend en we zijn tot de conclusie gekomen dat we niet persee dit huis hoeven te verkopen om toch de aankoop in Spanje door te laten gaan, mits we het huis in Spanje natuurlijk voor een bepaald bedrag gaan aankopen.
Maar als we naast ons Nederlandse huis ook een Spaans huis kopen hebben we natuurlijk geen geld meer om het huis te verbouwen, slechts om het iets te verfraaien en dat is dus ook een keuze.
Behalve het verschil in hypotheekbedrag wat je krijgt bij de Spaanse of Nederlandse bank zit er ook verschil in het rentetarief. De rente in Spanje is lager maar je moet wel verplicht aflossen daardoor worden je maandlasten weer hoger, terwijl je in Nederland wel voor een groot deel aflossingsvrij kan krijgen. Ook is in Spanje een levensverzekering verplicht en in Nederland niet, het zijn allemaal afwegingen die we zullen moeten maken.
We zijn er nog niet uit wat we doen, maar wel fijn om te weten dat het met een Nederlandse bank wel kan in iedergeval.
Er moeten nog een hoop stappen gezet worden voordat we uberhaupt aan een hypotheek kunnen gaan denken.
Maar voordat we een bod gaan doen moeten we eerst maar eens horen of het huis wel legaal is. We worden keurig op de hoogte gehouden door onze advocaat, ze zijn er mee bezig maar ondertussen weten we nog steeds niks zeker.