Vanochtend om 5 uur ging het wekkertje, ik heb samen met mijn dochter de Brazilaantjes op de trein gezet bij Schiphol ze wilden naar Parijs.

Ze hadden een eurailpass gekocht, travel Europe by train staat er op het ticket, het kost maarliefst xe2x82xac330 voor 10 dagen treinen door de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Maar wat ze er niet bij verteld hebben is dat er op veel treinen een toeslag betaald moet worden. Toen wij gingen bellen om een plek voor ze te reserveren in de Thalys bleek dit alleen te kunnen met een toeslag van xe2x82xac130 p.p. je bent dan wel in 3.5 uur in Parijs maar mijn god wat een enorme toeslag. Dat wilde ze natuurlijk niet, ze hebben daarom maar voor de gewone trein gekozen, maar nu moeten ze wel 4x overstappen en doen er 9 uur over.

Omdat Cheyenne vakantiewerk doet bij de bank en daardoor geen tijd overdag heeft om met ze op pad te gaan hadden ze besloten om wat van Europa te gaan zien. Gisteren zijn ze nog wel met Jairo naar de Zaanse Schans geweest maar hij moet ook verder met zijn studie, nog 2 weken en dan zitten de Summerschool online klassen er voor hem gelukkig ook weer op.

Ik merk trouwens vaker dat mensen uit een ander continent denken dat alles in Europa zo dichtbij elkaar ligt, zodat ze rondje Europa in een paar dagen willen doen. Het ligt wel dichtbij elkaar maar het is hier ook veel drukker en er zijn andere regeltjes en daardoor vergissen mensen zich vaak in de tijd die dat met zich mee brengt om landje te hoppen.

Ze blijven 2 nachten in Parijs en ze wilde daarvandaan naar Berlijn met de trein, maar helaas ook op die trein zat een toeslag van xe2x82xac97, dit was de snelle route die zou er bijna 10 uur over doen, zonder toeslag zou het 16 uur duren.

Belachelijk lang zeg, daarom heb ik maar een vliegticket voor ze geboekt bij easyjet voor xe2x82xac130 pp, ze zijn er nu in 1.5 uur.

Fernanda zei wel 10x tegen mij dat ik beter advies kon geven dan de mevrouw bij het reisbureau. Ik vind het inderdaad heel erg leuk om reisjes uit te zoeken en om de goedkoopste routes te vinden. Ik heb mijn roeping mis gelopen.

Als ik geweten had dat ze de eurail pass wilde aanschaffen had ik een heel ander plan voor ze gemaakt. Dit weekend komen ze weer terug, dus ik ga even kijken wat ze volgende week door de weeks kunnen gaan bekijken, Antwerpen is leuk, Brussel is leuk en misschien nog een plek in Duitsland. (iemand nog tips?)

Als er maar geen toeslag op de trein zit en er moet ook wat te zien en te beleven zijn en ze moeten zeker niet te lang in de trein zitten want dat is zonde van hun tijd. P1020932